Народној кухињи у Сенти донација компаније ЈТИ

СЕНТА: За око 500 грађана Сенте обезбеђен је оброк из Народне кухиње „Каритаса”, којој је Јапан тобако интернешнел (ЈТИ) обезбедила донацију у намирницама.

Оперативни директор фабрика ЈТИ у Сенти Ажајип Кожахметов јуче је посетио Народну кухињу у Сенти, а неопходну храну за потребе кухиње, у присуству председника сенћанске општине Рудолфа Цегледија, уручио је председнику Хуманитарне организације „Каритас” Јожефу Нађу.


Компанија ЈТИ увек реализује донацију крајем децембра, јер је зими доступно врло мало сезонских послова, па Народна кухиња у Сенти има више корисника него иначе. Захваљујући овој традицији, током протекле деценије корисници имају приступ топлим оброцима у зимско доба године.
- Ове године Компанија ЈТИ обележава десетогодишњицу пословања у фабрици у Сенти. Грађани Сенте су учинили да се у претходној деценији осећамо веома добродошлим и заиста желимо да покажемо колико то ценимо тако што ћемо наставити да инвестирамо у решавање свакодневних проблема и потреба ове заједнице. Сарађујемо са организацијом „Каритас” и Народном кухињом откако смо дошли у Сенту и планирамо да наставимо са овим донацијама и у наредним годинама – каже оперативни директор фабрике ЈТИ у Сенти Ажајип Кожахметов.

Председник „Каритаса” Јожеф Нађ наглашава да ова помоћ Компаније ЈТИ пуно значи у обезбеђењу континуираног пружања помоћи најсиромашнијим житељима општине. Он додаје да се зими и у време школске године справља више оброка, који се деле у Народној кухињи, дневном боравку Центра за социјални рад, у три школе и у оближњем насељу Горњи Брег. За гладна уста у угроженим породицама један оброк сваком члану домаћинства итекако пуно значи за преживљавање, поготово због чињенице да је реч углавном о корисницима социјалне помоћи, људима без посла и са скромним примањима.
Локална самоуправа за рад Народне кухиње у овој години је издвојила 2,2 милиона динара, а према речима председника општине Рудолфа Цегледија, исти износ планира се и у буyету за идућу годину.

- Поред тога помажемо и друге хуманитарне организације које затим пружају подршку најсиромашнијима. Број корисника Народне кухиње се последњих година усталио. Народна кухиња расподелу оброка врши према подацима које добија од Центра за социјални рад – сазнајемо од Цегледија.
Главни кувар Народне кухиње Иштван Мучи каже да јеловник зависи од намирница које су на располагању и што се успева прибавити.

- Данас је била тарана са кромпиром и кобасицом, у току зиме често се кува обичан или кисели купус, а пасуља који је иначе познат као добра народна храна у последње време имамо ретко, јер је доста скуп – вели Мучи. - У време поста спремамо посну храну, па је тако ових дана уочи католичког Божића, па ћемо у суботу успети да на менију имамо посни пасуљ. Бар у тестенинама и пиринчу не оскудевамо, а имамо довољно и јабука, па справљамо сок од јабука или их расподељујемо уз оброк.

Они који радним данима, од понедељка до петка, долазе по оброк на казан, углавном су задовољни оним што могу да однесу кући и ставе на сто, јер је махом реч о вишечланим породицама, у којима су укућани без посла или радно неспособни.
- Ови оброци нам итекако значе, јер немамо довољно прихода за храну. У кухињи се добро кува. Више бих волео да могу да радим, или да ћерка и зет могу да нађу запослење, па да не морамо да долазимо. Ја сам раније радио у „Житопромету”, док није уследио стечај, изгубио сам ногу и инвалид сам, тако да нисам способан за рад, а социјална помоћ није довољна да се прехранимо  – каже Ласло Габор, који топпле оброке добија за шесточлану породицу.

Геза Геблеш (79) и његова породица две године је корисник Народне кухиње.- Имам жену и сина, који је инвалид, тако да нема ко да привређује, а пензија је недовољна. Радио сам некада у Шећерани у Сенти и још неким фирмама. Један оброк је спас за нас, да се прехранимо – уверава Геблеш.

Откако је почела са пословањем у Србији, Компанија ЈТИ поред редовне донације Народној кухињи је инвестирала у многе пројекте са циљем да подигне квалитет живота у Сенти. Компанија је помогла у реконструкцији и опремању Дневног боравка за инвалиде рада као и донацијама за друге потребе.

М. Митровић

Дневник, 21. 12. 2016.