Паорима 16 милиона динара

СЕНТА: За субвенционисање пољопривредних газдинстава из општинске касе Сенте у овој години издвојено је 16 милиона динара, од којих је највећи део већ расподељен.

 У буџетском фонду за развој пољопривреде преостало је још 1,1 милион динара, што ће се расподелити у децембру на конкурсу који ће ускоро бити расписан.


На четири конкурса који су закључени интересовање пољопривредних газдинстава било је изузетно велико. Поднето је чак 1.246 захтева, од којих је позитивно решено 1.011. Уговоре за субвенције са носиоцима пољоприврендих газдинстава председник Општине Рудолф Цегледи потписао је у Сенти и Торњошу, а предстоји потписивање у Горњем Брегу.

Цегледи каже да се са подршком пољопривредним газдинствима започело пре три године и да је у првој години било свега 80 захтева, а да је у овој години број поднетих захтева вишеструко већи.
За субвенционисање трошкова набавке семена за ратарску производњу расподељено је 9,5 милиона динара. Поднета су 933 захтева, од којих је одобрено 793, још 80 је испунило услове за добијање субвенција по овом конкурсу али није било довољно средстава, а 60 газдинстава није испунило потребне услове. За ратарство већини је одобрен износ од 12.000 динара по газдинству, при чему су према утврђеним критеријумима из правилника приоритет имала мања газдинства.

За говедарство и свињарство од 254 поднете пријаве, 67 сточара није испунило услове, а за 187 газдинстава расподељено је 4,33 милиона динара, већином по 28.000 динара. Приоритет су имали сточари који се баве говедарством и свињарством а млађи су од 40 година, као и они који који имају мање од осам крава, 15 товних свиња или мање од пет крмача, као и породична пољопривредна газдинства са више од три члана.
Од 43 заинтересована овчара њих 16 је добило субвенције по 35.000 динара, док преосталих 27 нису испунили услове. 

Пчеларима први пут

Подршку су први пут добили и пчелари, којима је расподељено пола милиона динара, за субвенционисање дела трошкова куповине висококвалитетних матица и пчелињих друштава, набавку нових кошница и нове опреме за пчеларство. Од 16 пчелара само једном нису додељене субвенције, а и овде су имали приоротет млађи пчелари са мањим бројем кошница.
 

М. Митровић

Дневник