Вучић: Јача борба против шверца, више за школе, болнице...

Премијер Србије Александар Вучић најавио је у Сенти, приликом посете фабрици „Јапан тобако интернешенел” поводом десетогодишњице њеног пословања у Србији, да ће бити настављена још јача борба против шверца цигарета и дувана, што ће бити од користи и за привреду и државни буџет.


– Када то урадимо, биће већи приходи те компаније, али и више новца за домове здравља, школе, путеве и друго – рекао је премијер, и додао да грађани треба да разумеју шта је порески патриотизам, а то је да свако ко плаћа учествује у градњи школа, болница…

Зато је, по његовим речима, кључно питање у Србији раст економије, као и да знамо какве обавезе имамо према држави. Посао државе је, казао је он, да обезбеди три ствари – бољи амбијент, да порези и таксе не расту и да буду предвидљиви, као и да будемо на услузи инвеститорима.

Премијер је подсетио на то да је ЈТИ ове године инвестирао у Србији 2,7 милиона евра, а наредне се очекује три милиона евра.

– Морамо да ангажујемо што више наших људи који ће показати да су радне навике код нас на високом нивоу – рекао је премијер, истакавши да у тој компанији Мађари, Срби и Американци раде заједно.

Истакао је да компанија редовно плаћа порезе те да је добио уверавања да ће ове године добит бити већа у односу 2015. Вучић је рекао да је ЈТИ четврти највећи уплатилац пореза у Србији и пример економског патриотизма.

Јапанска компанија ЈТИ је пре десет година купила Дуванску индустрију Сента, која је почела да ради пре 60 година.

Председник и генерални директор ЈТИ-ја Томас Мекој је рекао да је та компанија има добре услове за пословање у Србији. Он је навео да је за десет година рада у Србији ЈТИ у буџет уплатио 1,3 милијарду долара по основу пореза, акциза и других плаћања, а број запослених увећао четири пута и сада има 300 радника.

– Пре 10 година упоредио сам ту куповину с браком – заједницом две зреле компаније које удружују своје искуство, таленат и вештине – рекао је Мекој. – Деценију касније, могу са сигурношћу да кажем да је тај брак успешан. Желео бих да искрено захвалим премијеру Вучићу, као и српској и јапанској влади на напору који су уложили да би обезбедили подстицајно пословно окружење.

Како је додао, људи у Србији су познати по својој посвећености и јакој радној етици и придају велики значај породици, имају чврсте вредности, захваљујући којима је ова земља успела да оствари велики напредак у тешким временима.

– Компанија ЈТИ има среће што послује овде. Међутим, успех нисмо остварили сами, не бисмо могли успети без наших запослених, пословних партнера, локалне заједнице и градоначелника Сенте – навео је Мекој. – Настављамо да промовишемо Србију Јапану и широм света као пожељну дестинацију за улагање. Хвала Влади Србије која је створила успешно пословно окружење, пред нама је још много успешних деценија заједничког рада. Хвала. После куповине Индустрије дувана у Сенти 2006. године, ЈТИ извози из Србије цигарете у Црну Гору, Босну и Херцеговину, Македонију, Хрватску и Албанију, као и дуван у ЕУ. Вредност извоза фабрике у Сенти од 2006. до краја 2015. године је 174 милиона долара.

Прослави десетогодишњице пословања ЈТИ-ја у Србији присуствовали су и министар пољопривреде и заштите животне средине Бранислав Недимовић, амбасадор Јапана Џуичи Такахара и потпредседник Покрајинске владе Ђорђе Милићевић.

М. Митровић

Дневник, 07. 10. 2016.