Сенћанска гимназија прославила 140 година постојања

Сенћанска гимназија у Сенти, једна од најстаријих образовних институција у Војводини, прославила је значајан јубилеј – 140 година постојања!


Свечаној академији у Дому културе присуствовали су садашњи и бивши гимназијалци, професори и запослени у школи, републички и покрајински функционери, челници локалне самоуправе Сенте, националног савета Мађара и гости из Мађарске. 

Потпредседник Покрајинске владе Ђорђе Милићевић је честитајући слављеницима јубилеј, потсетио на стару изреку “Не учимо за школу, него за живот”.
- Када се сумирају резултати из протеклих деценија, мора се приметити да Сенћанска гимназија има заиста дуг и сваковрсним резултатима испуњен век трајања, а њени ђаци доказују да су за живот и научили – рекао је Милићевић.

Потпредседник Покрајинске владе је додао да, осећајући дуг не само према датуму, већ и према свим другим важним чиниоцима који су уткани у прошлост Сенћанске гимназије, ваља нагласити да квалитет образовања има утицај на нашу омладину, само онда када свако има пођеднаку прилику да га користи.

- Активна политика Покрајинске владе и Владе Републике Србије на пољу образовања потврђују да морамо сви заједно наставити да стварамо нове вредности, које нас приближавају једне другима и које нас узајамно обогаћују. Циљ и сврха људског постојања јесте да сваким даном себе новим знањима надограђујемо – нагласио је Милићевић.

Председник Скупштине АП Војводине Иштван Пастор захвалио је свим професорима, без којих у минулих 140 година не би било ни великих уметника, математичара, истраживача и добрих мајстора. Он је истакао  да и у другом веку постојања Сенћанска гимназија остварује своју племениту, просветитељску мисију образовања и васпитања слободно мислећих грађана. Пастор је изразио очекивања да ће Сенћанска гимназија трајати и да ће се међу талентованим ученицима наћи и будући скулптор који ће подићи споменик свом првом учитељу и професору, ономе који нас је научио да се у животу ничега не треба бојати, него да живот само треба разумети, истрајати и изнад свега веровати у моћ знања, у честитост и поштелње.

У име домаћина учесницима акладемије се обратила директорка Сенћанске гимназије Ева Ујхази, а честитке су упутили председник сенћанске општине Рудолф Цегледи, заменик државног секретара за националну политику у Влади Мађарске Петер Силађи, председник националног савета мађарске националне мањине у Србији Јене Хајнал и државна секретарка у Министарству просвете, науке и технолошког развоја Анамарија Вичек, која је пренела и честитке ресорног министра просвете Младена Шарчевића.

Поводом јубилеја ученици и просветари Сенћанске гимназије, у којој се настава одвија на српском и мађарском језику, приредили су пригодан свечани двојезични програм.

М. Митровић

Дневник