Завршена прва фаза обнове Градске куће у Сенти

СЕНТА: Општински челници Сенте представили су завршетак прве фазе обнове Градске куће, којом су у потпуности обновљени кров централне куполе и спољна фасада тог дела здања изграђеног пре 102 године. Председник општине Рудолф Цегледи изјавио је да је пре две године када је обележаван век од изградње реновирање започето од централне куполе која је била у најлошијем стању.


- Урађена је комплетна замена крова на куполи, столарије и обнова фасаде са комплетном орнаментиком, тако да смо уверени да ће издржати наредних сто година - каже председник општине Цегледи. - Углавном сада се види огромна разлика између обновљеног дела зграде и дела чија обнова тек предстоји. Кад завршимо комплетну фасаду Градске куће према главном тргу и парку, биће то стварно леп украс нашег града.

Вредност обављених радова са порезом износи 29 милиона динара и они су финансирани из општинске касе, а извођење је обавило суботичко предузеће „Јумол“ уз надзор Међуопштинског завода за заштиту споменика културе из Суботице. Председник општине Цегледи напомиње да у овом периоду није било могућности да се конкурише за средства са стране јер није било расписаних конкурса за те намене, па је у потпуности општина морала финансирати радове.

- Наставићемо са активностима на обнови Градске куће и већ крајем ове године расписаћемо јавну набавку за наставак радова који ће се обављати наредне грађевинске сезоне. Потребно је још најмање 30 милиона динара да би обновили спољну фасаду према Главном тргу, а још немамо процену колико ће стајати реконструкција торња на Градској кући – каже Цегледи.

Радови на првој фази обнове Градске куће трајали су годину и по дана, јер је било потребно урадити нову орнаментику, а дуго се чекало и на одабир извођача радова, пошто се на два конкурса нико није јављао, па су тек на трећем тендеру послови поверени суботичком „Јумолу“, а због специфичности посла било је укључено више кооперантских фирми.

М. Митровић

Дневник, 18. 07. 2016.