Шест општина чува воз

Представници локалних самоуправа Суботице, Сенте, Кањиже, Чоке, Кикинде и Новог Бечеја, са извршним директором „Железница Србије“ Весном Брајовић,  потписали су у Чоки протокол о суфинансирању линијског превоза путника новом композицијом на релацији Кикинда-Суботица.


 Протоколом је предвиђено да општине са укупно 15 милиона динара учествују у рентабилности путничког саобраћаја на овој линији, односно да надокнаде евентуални губитак железници, уколико не буде довољно путника.

Нови воз почео је да саобраћа, што је према речима председника општине Чока Ференца Балажа, награда за настојање шест општина региона да се не угаси путнички саобраћај на овој прузи, јер је то најкраћа и најјефтинија саобраћајна веза између Суботице и Кикинде, која повезује и остале општине региона.

- Према реду вожње Железница Србије за 2016. годину, није била предвиђена линија за путнички саобраћај. Тражили смо да се на овој прузи, која има изузетан значај, не обуставља путнички саобраћај и у томе смо, после низа преговора и успели – каже Балаж, додајући да нови руски моторни воз, који је заменио дотрајали шинобус, сада редовно саобраћа четири пута дневно из Сенте и два пута из Чоке.

Број путника се из дана у дан повећава. Воз је пројектован за брзину до 120 километара на сат, међутим од Кикинде до Сенте саобраћа брзином до 80 километара, док од Сенте до Суботице, она због дотрајалости пруге не прелази 40 км на сат.

Челници општина овог региона очекују потписивање још једног протокола са „Железницама Србије“, којим се предвиђа да се шине са пруге Београд – Будимпешта, приликом реконструкције, уграде у ову пругу, што ће омогућити  транспорт већег терета  и бржи саобраћај.

М. Митровић

Дневник, 7. април 2016.