Откривена тајна НЕСТАЛЕ СЛИКЕ Саве Стојкова

Поводом обележавања 800 година Сенте и 319 од Сенћанске битке, у Градском музеју је први пут показана реплика чувене слике Франца Ајзенхута „Битка код Сенте“ Саве Стојкова (1925-2014).


Реч је о делу које је Сава као млади уметник урадио пре 65 година, а која је нестала пре него што ју је завршио.

- Половином прошлог века општина Сента, где се одиграла битка, сматрајући да треба да има копију слике чији се импозантни оригинал налази у Великој сали Жупаније у Сомбору, расписала је конкурс за израду реплике. Пет тада већ афирмисаних сликара дошло је у Сомбор и започело израду својих верзија слике - објашњава кустос и публициста Милан Степановић. Млади Сава Стојков је чуо да уметници пресликавају слику, па их је замолио да му дозволе да гледа како раде и да на свом платну наслика своју верзију слике.

- Они су му дозволили, а Сава је радио уз њих, али и суботом и недељом када других сликара није било у сали. Један од чланова жирија приметио је слику покривену старим платном па је запитао шта је то. Одговорили су му да је то рад младог сликара, који је учио гледајући како они раде. Кад је подигао платно, позвао је остале чланове жирија који су закључили да је ова, недовршена слика младога аутора најбоља реплика Ајзенхутове слике - каже Степановић.

Он додаје да је исте вечери Савина слика украдена и да 25 година нико није знао где је. Тајну је открио један од портира из Жупаније који је пре одласка у пензију потражио Саву и рекао му да сада слободно може да му каже да се слика налазила код сомборске сликарке и њеног мужа, тада високог партијског руководиоца.

Сава је сазнао да је сликарка покушала да доврши Савину слику, замазала је бојом и када је видела да не може, оставила је на таван своје куће. Сава, тада већ афирмисани сликар, замолио их је да му је врате, што су они и учинили.

- Однео је слику у свој атеље не довршивши је, већ је, према савету колега, остави онакву какву је затекао, као „печат времена“ - истиче Степановић.

Срушили зид да би је поставили

Оригинална слика „Сенћанска битка“ налази се у Свечаној сали Жупаније у Сомбору. По поруџбини ју је урадио 1896. немачки сликар рођен у Бачкој Паланци, Франц Ајзенхут. Слика је формата 4 пута 7 метара, а да би се поставила у Свечаној сали, требало је рушити зид. Коштала је 12.000 форинти, колико у оно време и 40 јутара најквалитетније земље - објашњава кустос Степановић.

Н. Колунџија

Блиц, 31. 03. 2016.