Госте маме историја и посластице

СЕНТА: Туристичка организација општине Сента у сарадњи са локалном самоуправом приредила је у среду увече у Градском музеју представљање туристичког бренда “Сенћанска битка” под слоганом “Вино-Уметност-Историја”, у присуству државне секретарке у Министарству трговине и туризма Лукреције Ђери, председника Скупштине Војводине Иштвана Пастора, општинских челника Сенте и посленика привредног и јавног живота. 


Представљена је слика сомборског сликара Саве Стојкова (1925-2014) “Битка код Сента”, недовршена копија чувене слике Ференца Ајзенхута која се налази у Сомбору, о чему је говорио кустос и публициста Милан Степановић, а обратио се и син реномираног сомборског сликара архитекта Милан Стојков, изразивши задовољство и захвалност јер је представљање уприличено на 92. рођендан његовог оца.

Негдашње познанство и пријатељевање власника суботичке Винарије “Ди Бонис” Ласла Бонија и Саве Стојкова, у сарадњи са туристичким посленицима и локалном самоуправом Сенте, допринела је настанку новог вина “1697”, посвећеног Сенћанској бици, о чему је говорио Бони. Етикета на винским боцама је недовршена копија слике “Битка код Сенте”, чији настанак је засебна прича. 

Представљен је тим који је ангажован на стварању туристичког бренда Сенте, о чијем значају су говорили директор ТОО Сента Корнел Лашковић и ресорни члан Општинског већа Андраш Кошицки. Поред новог вина “1697” као сувенире Сенћани су већ брендирали “Сенћански марципан” посластичарске радње “Алмаши”, на чијим омотима су ликови принца Еугена Савојског и султана Мустафе Другог, док је  радионица “Реел Цхоцолате” осмислила ручно прављену чоколаду “Сенћанска битка”, али пре посластица и вина Сенћани наглашавају да имају у понуди и добру гастрономску понуду.

Историјски чувена Сенћанска битка која се код Сенте одиграла 11. септембра 1697. године, у којој је хришћанска војска под вођством принце Еугена Савојског поразила војску турксу војску и означила крах Османског царства у овом делу Европе, послеужила је туристичким посленицима Сенте да познати историјски догађај претварају у туристички бренд, због којег је варош на обали Тисе све посећенија.

Председник сенћанске општине Рудолф Цегледи подсетио је да Сента ове године прославља осам векова од првог писаног помена града, а идуће 320. годишњицу Сенћанске битке, што је посебан подстрек за развој туризма. Поред бројних манифестација, Цегледи наглашава да је посебно важно започета активност на брендирању Сенћанске битке, па је то послужило за спој историје, метности и вина, али и других активности, почев од спомен парка, проширења видиковца и изложбених поставки посвећених бици у торњу Градске куће, да би се привукло још више туриста, чији је број претходних неколико година вишеструко увећан.

Председник војвођанског парламента Иштван Пастор рекао је да  историчари знају да је Сенћанска битка определила судбину читавог овог простора, јер је након битке кренуло насељавање.
– Ако прочитате историју овог простора задњих 300 година може се закључити да се овај простор увек борио против центара без обзира да ли су ти центри били у Бечу, Будимпешти или можда у Београду. Амбиције и стремљења су увек била иста само су се играчи мењали, али очито је то судбина овог простора, више везаног за вино – рекао је Иштван Пастор.

М. Митровић

Дневник, 01. април 2016. 

Фото: Кристиан Хереди