Сенћанин фудбалски краљ Варшаве

Фудбалски интернационалац Немања Николић из Сенте, који никада није добио прилику да заигра у Суперлиги Србије, после успеха у Мађарској и летошње сеобе из Видеотона у Легију из Варшаве, постао је фудбалски краљ пољске престонице. Фудбалски краљи Варшаве, популарни Нико је водећи голгетер лиге са 21 голом, па је у трци за Златну копачку Европе.  - Пољаци су ме прихватили као свога па је и то разлог изванредне серије – каже за наш лист Николић,кога смо срели у Кањижи, где је на ревијалној утакмици окупио пријатеље и Сенте и околних места.  Немања се у дресу Легије  потврдио као врстан голгетер у првом делу првенства па је проглашен за најбољег фудбалера Варшаве у 2015.


- У минулој полусезони у дресу Легије сваке недеље сам био на терену, било је добрих игара и голова. Имамо иза себе добар резултат јер смо ушли у Лигу Европе, што нам је био главни циљ, а ове сезоне нам је приоритет титулар првака пошто Легија слави јубилеј - 100 година постојања. Сви у клубу желимо да за велики јубилеј титулу вратимо у Варшаву, за шта са тренутно друге позиције имамо прилику. Николић је имао врло напорну полусезону, одиграо је чак 36 утакмица у првенству, купу, квалификацијама и Лиги Европе, а чак 25 пута је затресао противничке мреже.

- У првенству сам први стрелац, на 21 утакмици постигао сам исто толико голова, што је за почетак изванредно. Оборио сам неколико рекорда, имам шансе да надмашим још који. Сви причају о рекорду лиге који је постављен далеке 1923. године са 37 голова, а ја имам још 16 утакмица у овом првенству и потребно је да постигнем 16 голова да достигнем тај рекорд. Не оптерећујем се тиме, рано је да о томе причамо. Најважније је да Легија освоји титулу и да будем први стрелац, а на крају ћемо видети са колико голова.  

Док је у дресу Видеотона био голгетер и са тимом из Секешфехервара освајао куп и две титуле првака, из српског фудбала на Николића нико није обраћао посебну пажњу, није било ни помена о евентуалном позиву да заигра у дресу Србије, па је захваљујући двојном држављанству изборио место у репрезентацији Мађарске. Николић је у протеклом циклусу био у саставу Мађарске који је изборио пласман на Првенство Европе, на шта су наши северни суседи чекали 44 године.

- Дао сам свој допринос да се избори тај успех, наредних пола године ће се одлучити ко ће ићи на Првенство Европе. На мени је да играм добро као до сада, а на селектору је да бира. То што сам из Видеотона по истеку уговора отишао у Легију није пореметило мој статус у репрезентацији Мађарске. У Видеотону сам пет година играо добро и ефикасно, добро сам  кренуо и у Пољској, тако да корак по корак градим своју каријеру.Николић указује да не жели да прескаче баш пуно степеница ођедном, те да је можда мало и рескирао када се одлучио за одлазак у Легију.

-  Имао сам доста добрих финансијских понуда из држава које нису толико атрактивне, али сам се определио да следим своје фудбалске снове. Дошао сам у један велики клуб који има велику армију навијача иза себе и циљ ми је био да се борим за титулу, јер сам се за титуле борио и освајао их у Мађарској. Паре ми нису биле превасходни циљ. Одиграо сам доста добрих партија пред захвалном варшавском публиком, пред 20 до 25 хиљада људи, стадион је био пун скоро на свакој утакмици. Није тајна да у Пољској долази јако пуно скаута, да гледају сваку утакмицу, па мислим да је долазак у Варшаву био изванредан корак у мојој каријери.  На то што га фудбалска струка из Србије није баш одвише пратила Немања се пуно  не обазире.  - У Србији нисам ни желео да градим каријеру, јер сам на време увидео да то баш и није могуће на коректан и поштен начин.

Мислим да у Србији није довољно имати само таленат, потребно је да имаш везе и да те неко гура. Никада нисам желео да учествујем у томе. Судбина је сваком записана и судбину не можеш да превариш, јер ако радиш добро и поштено, вратиће ти се на неки начин. Каријеру сам почео да градим у Мађарској, где су ме прихватили и једноставно ми дали шансу да се изборим, а на мени је било да ли ћу да је искористим или не. Веровао сам у моје фудбалске снове, у Мађарској освојио са Видеотоном све што се могло освојити, па је било време да кренем даље. Определио сам се за клуб који је популаран у Пољској, има име и на европској сцени. Годи ми популарност у Варшави, где сам придобио наколоност љубитеља фудбала као и у Мађарској, тако да верујем да ћу у дресу Легије достићи очекиване успехе – оптимиста је Николић.

Милорад Митровић

Дневник, 30. 12. 2015.