Топао оброк зими више вреди

СЕНТА: Народна кухиња у Сенти ће и током 2016. године бити место на којем 500 корисника редовно добија сигурне оброке, захваљујући традиционалној новогодишњој донацији коју јекомпанија Јапан тобако интернешнел (ЈТИ) уручила хуманитарној организацији Каритас. Председник Каритаса у Сенти жупник Јозеф Нађ, примио је донацију од директора фабрике дувана ЈТИ у Сенти Макота Очиаија, у присуству председника сенћанске општине Рудолфа Цегледија.


- Важно нам је да ослушкујемо потребе наших суграђана и у складу са могућностима помажемо у решавању свакодневних проблема заједнице у којој послујемо. Компанија ЈТИ сарађује са Каритасом и Народном кухињом у Сенти већ девет година, а ова празнична традиција део је наших дугорочних планова – изјавио је директор ЈТИ Сента Макото Очиаи.

Компанија ЈТИ донацију Народној кухињи у Сенти већ устаљено сваке године реализује у децембру, када је помоћ најпотребнија, због смањене понуде сезонских послова и већег броја грађана којима је ово једини начин да прехране породице. Захваљујуци овој донацији социјално најугроженији житељи Сенте имају сигуран оброк сваког дана, укључујући и социјално угрожене категорије, попут особа са инвалидитетом и корисника Дневног центра за старије особе.

- С обзиром да је овог пута компанија ЈТИ скоро удвостручила вредност донације у односу на претходну годину, то нам пуно значи за набавку намирница, јер подмирује потребе Народне кухиње за пола године. За кориснике то није комплетна исхрана, него само један тањир топле хране који им пуно значи. Рад кухиње још помажу Општина Сента, Каритас из Линца, Фабрика шећера нам месечно донира стотину килограма шећера, а помажу и грађани који су у могућности - каже Нађ, напомињући да су потребе сиромашних све веће, али да Народна кухиња тренутно нема капацитета за припрему више оброка.

Ласло Салма већ три године је корисник топлог оброка Народне кухиње, јер нема довољно средстава за живот:

- Живим сам од новчане социјалне помоћи коју добијам девет месеци у току године, а по оброк овде долазим свакодневно и пуно ми значи да преживим, пошто на жалост имам здравствене проблеме због којих нисам у могућности да нешто радим.

Драгица Илић каже да до сада није користила оброке Народне кухиње јер ју је било срамота, али ју је познаница убедила да прегрми срамоту и дође, јер се од социјалне помоћи тешко преживљава.

- Док измирим обавезе скоро да ништа не остане за храну. Покушавала сам да нађем посао, али у овим годинама изгледа ником не требам. Чим се појавим, разговори обично кратко трају. А они који траже раднике кажу да ће јавити и на томе се све заврши. Џабе је што имам искуства и знам да радим боље од млађих – јада се Драгица Илић.

Јасмина Будаи прима свега 6.400 динара инвалидске пензије, а додатна невоља јој је болест мужа који је имао инфаркт, управо се вратио из болнице и ништа не сме да ради, а и њено здравствено стање је такво да није способна за рад: 

- Тешко живимо, јер имамо да плаћамо и пуно дугова за струју, комуналије и друге дажбине. Моја инвалидска пензија коју сам добила после пет година рада у Штампарији у Сенти је мала, муж нема никаквих примања, па можете мислити како нам је. Ћерка живи посебно и повремено помаже, јер иако ради, плату не прима редовно – испричала је Јасмина Будаи.   

Лети су мање потребе за куваним оброцима, јер један број радно способних корисника се ангажује на сезонским пословима. Председник сенћанске општине Рудолф Цегледи конста-

тује да се већ неколико година не смањује број корисника Народне кухиње.

- Локална самоуправа подржава и потпомаже функционисање Народне кухиње и годишње из опоштинског буџета издваја више од два милиона динара. Међутим, без помоћи компаније ЈТИ, која је овом приликом издвојила милион динара, као и подршке других донатора, Наро-

дна кухиња не би могла да припрема садашњи број дневних оброка – сматра Цегледи.     

М. Митровић

Дневник, 21. 12. 2015.