Победничка лозовача из Ђера

СЕНТА: На 15. међународном Никољданском фестивалу ракије који је организовало Удружење пољопривредника из Сенте, Секција за воћарство и Ред сенћанских витезова ракије „Свети Никола“, за најбољу ракију фестивала проглашена је лозовача коју је испекао Геза Бели из мађарског града Ђера. Његова лозовача од сорте грожђа „иршао оливер“, надмашила је остале придобивши сву наклоност жирија и једина је оцењена максималном оценом.


У конкуренцији на овогодишњем сенћанском фестивалу била су 303 узорка ракије 110 произвођача из Србије, Мађарске, Румуније, Словачке и Хрватске. Пехар за најбољег произвођача из Србије понео је Иштван Билицки из Сенте, најбољи произвођач из Мађарске је дестилерија Помариум Сатмарикум Самосег, најбољи из Румуније је Левенте Амбруш, а из Словачке дестилерија Тибора Бенкоцког.

Међународни жири састављен од стручњака из Србије, Мађарске и Словачке оцењивао је 23 врсте природне домаће воћне ракије малих произвођача и дестилерија. Главни организатор Миклош Нађ објашњава да су шампионски пехари додељени у осам категорија у којима је било више од десет узорака ракије. Најжешћа конкуренција била је код шљивовице где је оцењивано 45 узорака, кајсијеваче 41, крушковаче и одлежалих ракија 27 и дуњеваче 24, а подбацили су произвођачи јабуковаче, јер од 28 узорака ниједан није добио златну медаљу.

Шампионски пехари додељени су за дуњевачу Бранимиру Вуковићу из Љутова, кајсијевачу Ержебет Дворски из Сенте, крушковачу Јожефу Хуђику из Темерина, одлежалу шљивовицу Јожефу Кираљу из Новог Бечеја, шљивовицу Драгољубу Вребалову из Новог Бечеја, трешњевачу дестилерији С. Ц. Фито-Баур С. Р. И. из Етедаа из Румуније и за виљамовку Левенте Амбрушу из Румуније.

Проглашено је и шест нових витезова ракије Реда сенћанских витезова „Свети Никола“: Верона Дукаи и Ласло Барањаш из Хоргоша, Вујица Зарић из Косјерића, Шандор Коханец из Темерина, Акош Буш из Сенте и Мирко Марић из Црвенке, а ленту кандидата за витешкињу ракије наредних годину дана носиће Ибоја Фекете из Бачке Тополе. Уз фестивал ракије одржан у тек отвореној спортској хали у Сенти, приређена је и изложба локалних прехрамбених пољопривредних производа и рукотворина, која је трајала два дана, а организована је и изложба колача и хладних пређела.

М. Митровић

Дневник, 07. 12. 2015.