У Сенти отворен највећи спортски објекат у Потисју

Сента , 03. децембар 2015.

У Сенти, граду на северу Војводине, јединственом по богатој спортској традицији, данас је одржана свечаност поводом отварања нове, велелепне спортске хале. Ради се о највећем спортском објекту у овом делу Војводине.
 


У присуству бројних гостију, спортиста који су потекли из овог краја, младих спортиста из основних и средњих школа, спортску халу су отворили председник Покрајинске владе др Бојан Пајтић и председник Општине Сента Рудолф Цегледи.
Том приликом, председник Пајтић је рекао да је нова спортска хала у Сенти значајна не само за Сенту, Потисје и Војводину, већ и за целу Србију.
„То је због тога што ће ова импозантна хала бити спортски центар где ће тренирати спортисти из наше земље, али и спортисти из иностранства. Ово ће бити институција у којој ће општина, заједно са Покрајином, организовати спортске, културне али и међународне спортске манифестације“, рекао је u обраћању медијима, председник Покрајинске владе др Бојан Пајтић и додао да ће овај простор бити и место где ће моћи да се окупљају привредници из наше и околних земаља и демонстрирају своју понуду.
Наиме, површина спортске дворане је око 1. 800 м2, са опремљеним најквалитетнијим гледалиштем са 1.700 места, које се састоји од фиксних и телескопских трибина, тако да и број седећих места зависи од врсте спорта. Предвиђено је да ову спортску халу користи око 50 спортских клубова, организација и многобројни рекреативци. У њој ће се, поред спортских активности, одржавати и друге манифестације. Једна од таквих приредби је и концерт Звонка Богдана који ће се, поводом отварања, вечерас одржати.
Спортска хала у Сенти једна је од највећих спорстких хала које су изграђене у протеклих неколико година у Војводини. Пајтић је изјавио да је Покрајина изградила и реконструисала више десетина школских хала широм Војводине и најавио да се у наредних неколико недеља планира и отварање спортске хале у Инђији.
„Без стварања инфраструктуре за бављење спортом не може се очекивати да ћемо имати здраву омладину. Без инфраструктуре за спортски туризам не можемо очекивати, ни добити, ни зарадити средства у овој, све значајнијој привредној грани. Не можемо очекивати да ћемо бити успешни ако не подстичемо домаћу грађевинску индустрију“, рекао је на крају Пајтић, нагласивши да је у овом случају била ангажована домаћа грађевинска индустрија, да су обезбеђени услови младима да се баве спортом и услови да се спортисти из наше и других земаља овде припремају за разна такмичења.
Изградња спортске хале почела је 2008. године, првобитно финансирана само са средствима локалне самоуправе. Међутим, осим постављања шипова у тлу за конструкцију будућег спортског храма, до 2010. године ништа није урађено, када је пројекат почео да финансира Фонд за капитална улагања Војводине. За пројектовање и изградњу спортске хале, партерно и комунално опремање, као и опремање хале са спортском опремом, инвестирано је преко 700 милиона динара.
Након отварања, председнику Покрајинске владе др Бојану Пајтићу и директору Управе за капитална улагања Небојши Маленковићу уручене су посебне захвалнице.
Хала је изграђена у Народној башти, у делу Сенте где су смештени спортски терени за фудбал и тенис, као и базен. Изградњом спортске хале, Сенћани су добили дуго чекане терене за рукомет, одбојку и кошарку, као и просторије за тренирање борилачких спортова, фитнес и теретану.
Председник Општине Сента Рудолф Цегледи је поручио окупљенима да се остварио вишедеценијски сан сенћанских спортиста.

(www.vojvodina.gov.rs)

Фото: Кристиан Хереди