Амерички конгресмен пред историјом Европе

СЕНТА: Амерички конгресмен из редова републиканаца Стив Кинг у пратњи представника Амбасаде САД у Београду посетио је Сенту, где се посебно интересовао за историјске знаменитости ове потиске вароши, у првом реду у вези са чувеном Сенћанском битком из 1697.године.


Директор Туристичке организације општине Сента Корнел Лашковић и археолог Рашко Рамадански гостима су представили поставку спомен-видиковца Сенћанске битке, која је пре неколико година уређена у торњу Градске куће. Садржај спомен-видиковца између осталог обухвата велику макету са преко 2.000 минијатурних фигура, којом је представљена историјска битка у којој је хришћанска војска предвођена Еугеном Савојским поразила турску војску, а овај пораз означио је почетак слома Отоманске империје у Европи.

Ту је смештен и механизам стар више од једног века, који покреће сат на торњу Градске куће. Торањ Градске куће је висок 50 метара и уз поставку о Сенћанској бици пружа посетиоцима и ужитак панорамског погледа на град и околину са балкона куполе.

Конгресмен Кинг и други гости испољили су искрено одушевљење начином на који је Сенћанска битка представљена, а такође су показали добро познавање овог историјског догађаја, по коме је Сента позната у свету. 

М. Мр.

Дневник, 16. новембар 2015. 

Фотографије: Кристиан Хереди