Вучић и Сијарто пустили у рад погон у Сенти

Премијер Александар Вучић и мађарски министар спољних послова и трговине Петер Сијарто свечано су пустили у рад погон фабрике "Тиса Аутомотиве", која производи електричне каблове за аутомобилску индустрију. Пред Србијом је време динамичног раста, а тога не би било без наших пријатеља Мађара, истакао је Вучић.


Фабрика је пре тачно годину дана почела са пробним радом, а у њој је тренутно 490 радника, од којих 310 стално запослених и 180 на обуци.

Како је речено, до маја следеће године у фабрици би требало да буде 800, а до краја 2016. године хиљаду радника.

Вучић је, након свечаног пуштања у рад погона фабрике, рекао да очекује да ће Србија са Мађарима отварати бројне фабрика и хиљаде радних места.

"Ви извозите каблове и друге материјале у једну од најпознатијих светских кућа. Рекли су ми да не смем да кажем која је то. Надам се да ћете моћи још да проширите капацитете", рекао је Вучић додајући да ова фабрика има сигуран пласман производа.

Премијер је изразио наду да ће још више људи у Сенти моћи да нађе посао.

"И Мађари и Срби не би требало да напуштају своје градове и села. Требало би да од свог рада пристојно зарађују и да од тога пристојно живе", рекао је Вучић.

Захвалио је радницима у Србији што су били стрпљиви, јер смо морали да прођемо кроз тешке реформе.

"Сви ови људи овде, радници који тешко зарађују свој хлеб, којима плата није велика али живе од тога, они су схватили да смо тешким мерама морали да преокренемо ситуацију у земљи", рекао је он.

Зато, додао је, с поносом данас гледа како људи у фабрици у Сенти вредно и марљиво раде и поручио им: "Хвала вам што волите своју земљу, што поштујете Мађаре. Сигуран сам да сви заједно можемо да будемо још срећнији и задовољнији."

Вучић је оценио да је пријатељство Србије и Мађарске прошло кроз најтежа могућа искушења, да се показало да је оно искрено те да доноси најбоље резултате за обе земље.

Премијер је подсетио да су Србија и Мађарска у најкраћем могућем року отвориле гранични прелаз, који је био затворен само на дан, те констатовао да две земље пред собом имају одличну политичку будућност, а да у Србији "можемо увек да рачунамо на подршку Будимпеште на европском путу".

"Прошли смо тешко време, нисмо имали потпуно исти став о мигрантској кризи, али смо чували и неговали односе, чували се тешких и лоших изјава и речи, зато што смо се поштовали међусобно и знали да Срби и Мађари морају да живе заједно и сарађују, да могу да отварају фабрике и да обезбеде и једнима и другима бољи живот, да заједно и предано, марљиво, јединствено раде", поручио је Вучић.

Изразио је задовољство што се налази у Сенти и што има прилику да разговара како ћемо пре краја идуће године у погону "Тиса Аутомотиве" видети хиљаду запослених.

Подсетио је да је тамо данас 300 људи запослено, да је додатних 150 на обуци, за које се нада да ће се показати као добри, вредни и марљиви радници, као и да ће бити примљени на посао.

"Ово је резултат добре сарадње, заједничког рада две владе. Захвалан сам председнику Владе Мађарске Виктору Орбану што су желели да повећају број својих инвестиција и присуство својих инвеститора у Србији", истакао је Вучић преневши да Мађарска планира да отвори и своје трговинско представништво и инвестициону банку у Београду.

Та сарадња, закључио је, показује широко пријатељство и озбиљност у сарадњи коју Србија има са Мађарском.

Вучић је, након свечаног пуштања у рад погона фабрике, рекао да очекује да ће Србија са Мађарима отварати бројне фабрика и хиљаде радних места.

Генерални директор компаније "Тиса Аутомотиве" Петер Хладинец рекао је да су три године радили, уложили много напора како би се дошло до данашњег дана.

У реализацији пројекта, каже, имао је подршку Београда, Војвођанске владе и Сенте и веома је захвалан што је ова инвестиција реализована.

Шеф мађарске дипломатије истакао је да му је велика част што је добио позив да дође у Србију и отвара погон у изазовно време, као и да је реч о догађају у којем се пријатељство потврђује.

Како је рекао и ово је потврда великог пријатељства и изузетних економских односа између две земље, а отварање фабрике је обострано корисно, али и за српску и мађарску заједницу.

Сијарто је подсетио да је пре годину дана трговинска размена била 1,4 милијарде евра, нада се да ће ове године бити повећана, отварање погона сматра битним за регион, али и средњу Европу и најавио је да ће Ексим банка и Привредна комора Мађарске отворити представништва у Београду.

РТС, 23. 09. 2015.