За празник награђени најистакнутији

СЕНТА: За Дан града и општине Сента на 318. годишњицу светски познате Сенћанске битке , када је 11.септембра 1697. године, хришћанска војска код Сенте поразила турску војску, што је био почетак краха Отоманске империје, на свечаној седници Скупштине општине, празничну беседу одржао је председник општине Рудолф Цегледи. Уз пригодни програм уручена су годишња признања истакнутим појединцима и организацијама.


Добитници признања „Про урбе“ су архитекта Золтан Валкаи, Завичајна фондација „Стеван Сремац“, Уметничка група „Мечвираг“ коју чине Ана Хајнал, Ерика Крнач и Ервин Жолдош, а ово признање истакнутом новинару бившем главном уреднику дневног листа на мађарском „Мађар со“ и спортском менаyеру и прегаоцу Јаношу Кубату је додељено за животно дело. Награда за истакнуте младе таленте „Јувентус Про урбе“ припала је Левенте Чипаку, бившем ученику Гимназије за таленте „Бољаи“. Дипломе председника општине додељене су младом шахисти Арпаду Кечкеметију и за хумани подвиг Атили Керекешу који је спасао једну младу жену из реке Тисе.

У подне су се огласила звона на спомен обележју Сенћанске битке на кеју крај Тисе, где је поводом 318. годишњице битке уприличена комеморација са полагањем венаца.

М. Мр.

Дневник, 12. 09. 2015.