У част историјске битке на обалама Тисе

СЕНТА: Разноврсни програми поводом прославе Дана града и општине Сента почињу данас и потрајаће седам дана, све до 14. септембра.


Филмска радионица “Бољаи” вечерас од 18 сати у изложбеној сали Дома културе поводом деценије постојања приказаће избор из остварења посвећених Сенти и Сенћанима, а у среду на истом месту у 19 сати на књижевном сусрету гости ће бити Неле Карајлић и Вуле Журић.

Сента као празник слави датум Сенћанске битке 11.септембар 1697. године, када је хришћанска војска предвођена Еугеном Савојским, овде на обалама Тисе извојевала победу против Турака, што је био почетак краха Отоманског царства. Парастос поводом 318. годишњице Сенћанске битке у четвртак 10. септембра у 17 сати служиће се у Православној цркви светог архангела Михаила, а у 17,30 у Градском музеју је отварање изложбе “На два краја обале” о резултатима археолошких истраживања на два локалитета у Сенти. Сат касније у свечаној сали Градске куће приређује се вече хорске музике, а на сцени Дома културе у 20 сати Сенћанско мађарско камерно позориште извешће комад “Човекова битка” у режији Ивана Вукосављева. 

На сам дан празника у петак 11.септембра на Главном тргу на позорници Музичког павиљона у 9 сати је празнични концерт Сенћанског дувачког оркестра. У 10 сати на свечаној седници Скупштине општине, након пригодног програма и празничне бесиде председника општине Рудолфа Цегледија биће уручена традиционална годишња признања заслужним појединцима и колективима. Тачно у подне огласиће се спомен звона спомен обележја посвећеном Сенћанској бици на обали реке Тисе, где ће бројне делегације положити венце, а од 14,30 сати на Главном тргу поводом годишњице битке атрактивни дефиле уприличиће чланови Друштва за неговање средњевековних традиција “Свети Лонгије”. Празнична миса-благодарница “Те деум” биће у 16 сати служена у Римокатоличкој цркви Срца Исусовог.

На Главном тргу у току поподнева је потом отварање улице грожђа, вина и рукотворина, уз натсуп сенћанских културно уметничких ансамбала посвећен очувању народних традиција, док на Вашаришту стартује 12.међународни балонарски сусрет. Вече ће обележити и концерти народне музике, најпре Тиле Терек и њеног оркестра, од 20,30 сати је концерт Гоце Тржан којим поводом Дана града Компнаија ЈТИ дарује Сенћане, а програм се наставља бакљадом сенћанских мотоциклиста и рок концертима.

У суботу 12.септембра од 10 сати на Главном тргу за младе код фонтане стартује “Потрага за благом”, а после подне ће бити у знаку традиционалног такмичења у изради цветних аранжмана, приказивању делатности цивилних организација, наступу полазника сенћанске балетске школе и параде плесова, између осталог и мажореткиња из Сенте, Сонте, Арада, Ходмезервашархеја и Сегедина уз пратњу Сенћанског дувачког оркестра. Штимунг вечерњем програму даће оперетски гала-мјузикл  у коме гостују звезде концерта: Анамарија Данч, Атила Долхаи, Ката Јанза, Петер Лаки, Анита Лукач и Силвестер П. Сабо чији завршетак ће украсити ватромет, а наставиће се рок концертом. Прзанични програм завршава се у понедељак у 18 сати у Римокатоличкој цркви Срца Исусовог концертом Камерног оркестра из Сегедина, уз учешће водећег диригента Сегединског симфонијског оркестра Шандора Ђудија и доцента Академије уметности у Новом Саду Золтана Борбеља, а на програму ће бити дела Томаза Ђованија Албинонија, Јохана Себастијана Баха и Георга Фридриха Хендла. 

М. Митровић

Дневник, 09. 09. 2015.