Славиша Грујић обишао радове на бившој војној касарни у Сенти

Сента, 17. август 2015. - Покрајински секретар за културу и јавно информисање, Славиша Грујић данас је посетио општину Сента, где је заједно са градоначелником Сенте Рудолфом Цегледијем обишао радове на бившој касарни у Сенти,на којој је започета прва фаза реновирања војног објекта, у којем ће бити смештен Историјски Архив и архив Завода за културу војвођанских Мађара.


Након обиласка бивше касарне ресорни секретар одржао је радни састанак са директором Историјског архива Сенте, Фодор Иштваном, в.д. директорком Завода за културу војвођанских Мађара, Мартином Гонди, директором Културно образовног центра „Лајош Турзо“, Рихардом Хуђиком, као и са представницима Камерног позоришта из Сенте о даљим плановима И програмима рада.

Током посете бившој касарни за чију реконструкцију је средства обезбедио Покрајински секретаријат за културу и јавно информисање, а инвеститор је општина Сента, секретар Грујић је истакао да данашња посета има за циљ да се види прва фаза адапштације и рекоснтрукције, где је по потписаном уговору предвиђено да се радови заврше до 10. октобра ове године. У наредним годинама предвиђа се друга, а потом и трећа фаза радова, како би се на једном простору обезбедио адекватан рад историјског архива Кањиже, Аде, Србобрана, Сенте и Бечеја, а простора за смештај архивске грађе имаће и Завод за културу војвођанских Мађара.

Данас смо видели да су радови у пуном јеку, јер се сређује хидроизолација зграде, електроинсталација, грејање, стављају се подови, а потом следи сређивање зидова и на крају усељење. С обзиром на то да скоро сваком војвођанском архиву недостају депои за смештај архивске грађе, ова инвестиција је улагање у паметан и исплатив пројекат, јер ће задовољити потребе неколико градова, закључио је секретар Грујић.

Градоначелник Сенте Рудолф Цегледи је прецизирао да захваљујући добрим преговорима са војском касарна је враћена у власништво града Сенте, чиме су се створили предуслови да се овај објекат паметно искористи. Радови на објекту су почели пре две недеље И почетком јесени биће готови, а тиме се завршава прва фаза радова, како би се у наредне две године завршиле и друге две. Историјски архив града Сенте сада се налази на три локације у граду, а овде ће све бити смештено на једном месту. Сличан проблем има И Завод за културу војвођанских Мађара, чија архива као и аудиовизулени материјали ће бити у овој згради архивирани.

На радном састанку у Градској кући договорена је даља динамика радова на реконструкцији касарне, као и планови у даљем раду институција културе и позоришта.

www.kultura.vojvodina.gov.rs