Велики ефекти малих улагања

СЕНТА: Традиционални сусрет овчара и такмичења у ручном стрижењу оваца и надметање кулинара у кувању овчијег перкелта, прва је манифестација која на сенћанском Вашаришту окупи више хиљада учесника и посетилаца из земље и иностранства. Овчари су се до пре неколико година окупљали у оближњем Горњем Брегу, али су се преместили на садашњу локацију у Сенти, где постоји неопходна инфраструктура.


Предстојећи 14. сусрет овчари су заказали за 26.април, а од манифестација којима се негују традиције значајно место заузимају „Жетелачке свечаности” у Горњем Брегу, док модерније трендове прате дечији фестивал „Море осмеха”, „Ја волим Сенту”, мото сусрет који приређује клуб „Зинтарев”, а пре неколико година је покренут и „Фестивал цветања Тисе”. Ту су и манифестације у склопу Дана општине који се слави 11. септембра на дан познате Сенћанске битке, а пред крај године међународни фестивал ракије и Божићни вашар.

- Све најзначајније манифестације се највећим делом финансирају из буyета општине, преко пројеката којим за средства конкуришу удружења и цивилне организације које их непосредно организују, а део се обезбеђује из донација и од спонзора, у неким случајевима и из покрајинскх средстава добијених на конкурсима. Туристичка организација непосредно организује три манифестације: „Фестивал цветања Тисе”, „Ја волим Сенту” и „Божићни вашар”. За њих из покрајинских средстава нисмо до сада успевали да добијемо подршку, али поједине цивилне организације добијају средства на покрајинским и државним конкурсима, чак и међународним - каже директор ТО Сенте Корнел Лашковић.

Он указује да је уобичајено, да сви непосредни организатори мисле да је њихова манифестација најважнија, али да је евидентно да поред манифестација које окупе највећи број учесника и посетилаца егзистирају и друге културне и друге приредбе, исто тако значајне за ову средину.
- Манифестације представљају најзначајнији део наше туристичке понуде, јер сви ми из мањих средина настојимо путем њих да привучемо пажњу.

Мислим да наше градове и општине можемо најпре да продамо преко тих манифестација, јер су најмања инвестиција, а остварују значајан ефекат у привлачењу пажње потенцијала који имамо. Искрено сагледавајући Сента и околне потиске општине Кањижа, Нови Кнежевац, Чока и Ада не могу нечим другим да заинтересују толики број посетилаца, јер немамо атракције и изграђену туристичку инфраструктуру – закључује Лашковић.

За изградњу неке озбиљније атракције, попут тематског парка Сенћанске битке потребна су значајна улагања, додаје Лашковић, док се једна манифестација покрије са само 250.000 динара. Поред постојећих, увек има идеја и за нове манифестације, али су ресурси скромни, па се гледа да се равномерно подрже ове устаљене приредбе.

М. Митровић

Дневник, 22. 04. 2015.