Месили тестенине и за извоз

СЕНТА: Председнику сенћанске компаније „Житопромет-Млин” АД Предрагу Ђуровићу, на признању менаyер године које му је за 2014.годину доделио Клуб привредних новинара Србије, у Скупштини општине Сента у име општинских челника честитао је члан Општинског већа за привреду, пољопривреду и заштиту животне средине Виктор Варга.


Варга је одао признање за добре резултате „Житопромет-Млина”, која је израсла у најуспешнију жито-млинску компанију у Србији, као и за повезану фирму „Сента-промет” која исто тако добро послује, а обе фирме упошљавају 670 радника. Он је додао да локална самоуправа чини све што је у могућности да подстакне привредни развој и отварање нових радних места.

Предраг Ђуровић је захвалио локалној самоуправи Сенте што је дала значај награди коју је добио, истичући допринос свих запослених и менаyмента „Житпоромет-Млина”, а такође и економским новинарима који су прознали резултате које компанија остварује.

- Тренд развоја и унапређења „Житопромет-Млина” траје већ годинама, а прошле године се ушло у значајне инвестиције у набавку нове опреме за погон пекаре, који се налази у Новом Кнежевцу и две линије за производњу тестенина робне марке „Сентела” у Сенти од италијанског произвођача „Павана”. Линије старе 36 година замењене су најсавременијим. Са улагањем у једну линију пре четири године, сада смо комплетно обновили фабрику тестенине и инсталирали нову опрему за пекару - нагласио је Ђуровић.

Он је додао да је укупно улагање у нову опрему, уградњу и прилагођавање ИСО и ХАЧП стандардима вредно 2,6 милиона евра. Улагања су финансирана око 60 одсто кредитима комерцијалних банака на рок од пет година, а преостали део из сопствених средстава.

У „Житопромет-Млину” је 220 и у „Сента-промету” 450 запослених, и обе фирме су прошлу пословну годину завршиле позитивно, при чему је од извоза брашна и тестенина остварено око пет милиона евра. Ђуровић је најавио да ће се обе фирме развијати у интересу Сенте и шире заједнице, нагласивши добру сарадњу са задругама и пољопривредницима у производњи пшенице и профита који се остварује, за локалну и ширу заједницу је значајно, јер се све обавезе на име пореза и доприноса уредно измирују.

М. Митровић

Дневник, 27. март 2015.