Сајам образовања за сенћанске матуранте

СЕНТА: На другом Сајму обазовања, приређеном у суботу у Сенти матурантима овдашњих средњих школа представило се 16 државних и приватних високошколских установа из Новог Сада, Београда, Суботице и Кикинде. Матуранти Сенћанске гимназије, Економско-трговинске и Средње медицинске школе су тако на једном месту могли да се упознају са могућностима за наставак школовања.


У сенћанским средњим школама прате на које факултете им се уписују свршени средњошколци. Директор Економско-трговинске школе Корнел Тот констатује да се највише матураната уписује на Економски факултет у Суботици, на другом месту је Правни факултет у Новом Саду, а ту су и остали факултети у области друштвених наука.

- Ове школске године имамо 99 матураната на свим смеровима, а преко 60 одсто оних који заврше нашу школу уписује се на студије. После пријемних испита сваке године спроводимо анкету међу свршеним ученицима и на тај начин пратимо њихово даље школовање. Прошле године наше три средње школе, које су смештене у једној згради, почеле су да организују Сајам образовања, што се свидело ученицима јер овде могу директно и непосредно да разговарају са представницима факултета о свим питањима која их интересују у вези са студијама.

Докторант на Департману за географију, туризам и хотелијерство Природно математичког факултета у Новом Саду Адам Галамбош је из прве руке матуранте обавестио шта их очекује на основним студијама.

- Услови за студирање на ПМФ-у су веома повољни, почев од техничке опремљености па до веома цењених професора код нас и иностранству. Користе се савремена наставна средства, а будући професори географије и туризмолози на усмерењима у туризму, хотелијерству, гастрономији и ловном туризму, и кроз праксу могу да стекну завидан ниво знања. Ја сам после завршених основних и мастер студија хотелијерства наставио на докторским студијама. Немамо услова за наставу на језицима националних мањина, међутим, постоји могућност полагања пријемног испита на матерњем језику, што треба назначити приликом подношења пријаве, међутим, пошто су студије на српском по мени корисније је и паметније припремати се и полагати пријемни на српском - указује Галамбош.

М. Митровић