Петиција грађана и залагање председника четири општине уродили плодом

Шинбус поново вози од Сенте до Суботице

Железнички путнички саобраћај између Сенте и Суботице, који је обустављен крајем новембра прошле године, поново ће бити успостављен од 1. марта.


--На линији од Кикинде, преко Сенте, до Суботице и обрнуто у прво време четири пута дневно саобраћаће једна кола шинбуса – рекао је председник општине Сента Рудолф Цегледи.

Цегледи каже да су представници општина Сента, Суботица, Кањижа и Чока одржали више састанака на којима су разматрали проблем који је настао због укидања железничког саобраћаја на овој релацији, после чега су се обратили Министарству грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре тражећи да се поново успостави саобраћај.

--Ова релација нема алтернативу и представља најкраћи пут између Кикинде, Сенте и Суботице. Уз то, возна карта од Сенте до Суботице кошта 160 динара, док је за исти правац аутобусима она више од 400 динара – рекао је Цегледи.

Он је додао да је петиција грађана за успостављање поновног путничког саобраћаја такође прослеђена ресорном министарству, после чега је на састанку с представницима Министарства и новог руководства „Железница Србије“ у Сенти договорено да од 1. марта крене поново путнички саобраћај.

--За почетак ће то бити само једна кола шинбуса, а уз помоћ локалних самоуправа ове четири општине очекује се да се током године у саобраћај укључе још једна кола – рекао је Цегледи.

Воз из Русије

Према речима Рудолфа Цегледија, на састанку министарке Зоране Михајловић са председником Скупштине АП Војводине Иштваном Пастором потврђено је да је ово важна релација и да ће наредне године на њој саобраћати композиција воза увезена из Русије.

--Јесте да је ово спора пруга, али обећано је и да ће приликом реконструкције пруге Будимпешта-Београд шине из ове пруге бити постављене на ово трасу.

Н. Колунџија

Блиц, 12. фебруар 2015.