Предстоје радови на Градској кући Сенте

Извођач радова за санацију куполе на Градској кући Сенте, јавио се тек на други тендер, пошто је први пропао, јер се нико од грађевинара на њега није пријавио. 


На другом јавном огласу који је крајем октобра расписала локална смаоуправа општине Сента, радови су поверени суботичком Грађевинском преудзећу „Јумол” које је једино дало понуду за планиране радове.

Општина је склопила уговоре са извођачем и предузећем које ће обављати надзор за предстојеће радове, који су првобитно планирани за ову годину за обележавање јубилеја, века од изградње Градске куће, али су изостали зато што није било мајстора који би се прихватили овог захтевног посла.

Председник сенћанске општине Рудолф Цегледи најавио је да би двомесечни радови вредни 9,5 милиона динара почели у пролеће. Треба да се изврше тесарски и лимарски радови и покривање крова куполе, јер је зуб времена највише оштетио централни део кровне конструкције Градске куће. Средства за радове на обнови куполе су обезбеђена из овогодишњег буyета општине, а и за наредну годину из општинске касе се планирају средства за замену столарије и обнову забата на делу Градске куће према Главном тргу.

Градска кућа у Сенти изграђена је пре једног века у периоду између 1912-1914. године, након пожара у коме је 1911. године изгорео комплекс у коме се налазила на садашњој локацији. Здање је по пројекту архитекте Фриђеша Ковача из Будимпеште изграђено у оно време за рекордних 20 месеци, ангажованошћу будимпештанског преузимача Антала Сајле који је почетком прошлог века водио више послова у Сенти. 

Купола Градске куће која захтева обнову, налази се изнад централног украсног степеништа и галерије главног улаза у Градску кућу и свечане скупштинске сале, који су изграђени у стилу сецесије.

М. Митровић

Дневник, 9. 12. 2014.