Богат петодневни програм за празник Сенте

Битка симбол града

Празнични програм поводом дана општине Сента трајаће пет дана, до 14. септембра. У српској православној цркви Светог арханђела Михаила 11. септембра од 17 сати служиће се парастос поводом 317. годишњице Сенћанске битке, у којој је 11. септембра 1697. године хришћанска војска под вођством Еугена Савојског поразила Турке. Сећање на ту битку прославља се као дан града.


Од 18 сати у Градском Музеју је отварање изложбе „Калеидоскоп градских градова“ којом ће се представити Алфелдска галерија из братског града Ходмезевашархеља (Мађарска), док се сат касније у свечаној сали Градске куће одржава вече хорске музике уз наступ хорова Завичајне Фондације „Стеван Сремац“ из Сенте и гостију из Бачког Петровца и Ходмезевашархеља.

Потом се отвара пригодна изложба у чест стогодишњице од изградње сенћанске Градске куће.

На сам дан празника, у четвртак, од 9 сати на позорници музичког павиљона у градском парку је празнични концерт Сенћанског дувачког оркестра под диригентском палицом Тибора Маше, а од 10 сати је свечана седница Цкупштине општине на којој ће се приручити годишња општинска признања истакнутим појединцима и организацијама.

У подне на спомен обележју Сенћанске битке на обали Тисе огласиће се спомен звона и одржати комеморативна свечаност уз почасну стражу чланова Друштва за неговање средњовековних традиција „Свети Лонгин“.

Празнична миса поводом годишњице Сенћанске битке у 17 сати биће у Цркви свете Мале Терезијем у исто време на Главном тргу се отварају улице грожђа, вина и сирева, а од 20 сати је велики концерт оркестра „Будапешт бар“ из Мађарске.

Програм се наставља у петак и у дане викенда.

 

М. Митровић

Дневник, 9. септембар 2014.