Фонтана пресушила због кише

Звучи готово невероватно да је градска фонтана у Сенти овога лета више стајала него што је радила, а на питања грађана због чега не ради, директор ЈКСП „Сента” Јожеф Бодо, одговара да је то због кише, јер је приликом изградње начињена грешка. 


- Приликом обимнијих падавина вода продире и плави управљачки механизам постављен у спуштеном шахту, јер је везана на улични сливник где је ниво воде свега пет центиметара испод прикључне цеви. После сваке кише и потапања, механизам треба осушити, тестирати и тек потом пустити у рад – прецизирао је Бодо. - Приликом последњих обимних падавина дошло је до прегоревања електромотора на пумпи, што је условило дужи прекид у раду, па нам је овлашћени сервисер, који се стара о фонтани препоручио да се управљачки шахт са механизмом фонтане измести, како вода не би продирала у њега и проузроковала кварове. За његово измештање су потребна средства, што ће се размотрити у локалној самоуправи.

Нова, модерна градска фонтана, свечано је пуштена у рад крајем априла 2012. године на централном тргу у градском парку у Сенти, испред Градске куће. Изграђена је уз помоћ компаније Јапан тобако интернешнел ЈТИ на месту старе фонтане која је уклоњена. Фонтана представља јединствени и препознатљиви симбол на који су Сенћани поносни због своје упечатљивости и декоративног осветљења.

М. Мр.

Дневник, 24. 08. 2014.