Нико неће на куполу

СЕНТА: Пропао је први тендер за радове на санацији куполе на згради општине Сента, јер се на расписани оглас који је био отворен 30 дана нико од потенцијалних извођача није пријавио. Неуспели јавни оглас за радове вредне 10 милиона динара расписала је локална самоуправа општине Сента. Грађевинари који кукају да немају довољно посла, нису се одазвали на оглас локалне самоуправе Сенте. Председник општине Рудолф Цегледи изјавио је да извођачи нису показали заинтересованост вероватно због строгих критеријума, јер је Градска кућа у Сенти заштићена као споменик културе.


Санација куполе Градске куће у Сенти, планирана је у оквиру обележавања јубилеја, јер је здање изграђено пре једног века у периоду између 1912-1914. године. Након пожара у коме је 1911. године изгорео комплекс у коме се налазила Градска кућа, здање је по пројекту архитекте Фриђеша Ковача из Будимпеште изграђено у оно време за рекордних 20 месеци, ангажованошћу будимпештанског преузимача Антала Сајле који је почетком прошлог века водио више послова у Сенти.

Купола која захтева обнову је изнад централног украсног степеништа и галерије главног улаза у Градску кућу и свечане скупштинске сале. Реч је о изузетном грађевинском подухвату, у стилу сецесије. Поред куполе Градску кућу краси и торањ висок 50 метара у коме је уређена историјска поставка „Видиковац Сенћанске битке”.

Сенћанска општина је поново расписала јавну набавку за радове на куполи Градске куће, а рок за подношење понуда извођача истиче 10. септембра. Председник општине Цегледи верује да ће на поновљеном тендеру бити заинтересованих за овај посао, те да ће у години јубилеја од подизања Градске куће купола бити обновљена.

М. Мр.

Дневник, 23. 08. 2014.