Место за едукацију и дружење

СЕНТА: Донацијом компаније „Јапан Тобако Интернешнел” ЈТИ у Србији и Савеза инвалида рада у Сенти, инвалиди рада у овом потиском граду добиће могућност да користе потпуно нов простор за боравак и дружење. Донација ће омогућити адаптацију и опремање простора од 80 квадратних метара који ће постати Дневни центар за инвалиде рада у Сенти.


Уговор о донацији јуче су потписали председник Савеза инвалида рада у Сенти Ласло Хорват и директор фабрике ЈТИ а.д. Сента Макото Очиаи, у присуству заменика председника општине Сента Ференца Борбеља, председнице Савеза инвалида рада Војводине Стане Свиларов и потпредседника Савеза инвалида рада Србије Станка Нимчевића.

У Сенти има 874 инвалида рада, организовани су у Савез од 1984. године, а према речима Ласла Хорвата уз скромна средства и волонтерски рад годишње се укључује у активност 300 до 600 чланова. Савез им помаже у набавци хране, огрева, прибављању потребних докумената, али и пружа подршку у виду едукације о правима инвалида, организовања прослава и дружења.

- Инвалиди рада имају најнижа примања и настојимо да им на сваки начин помогнемо - наглашава Хорват.

Ова донација представља једну од многобројних активности компаније ЈТИ усмерених на помоћ локалној заједници. Између осталог, ЈТИ је помогао реконструкцију Дома културе у Сенти, донирао средства за обнову градске фонтане, поклонио граду врт јапанских трешања, покренуо акцију „Безбедно вози – чувај себе и друге!", а традиционално помаже и рад Народне кухиње у Сенти.

- Захваљујемо се компанији ЈТИ на донацији која ће омогућити нашим корисницима много лепши и квалитетнији друштвени живот. На овај начин они ће бити више укључени у едукативне и друге активности које организујемо, а које им омогућују испуњенији живот у Сенти. Такође, моћи ћемо да примимо још корисника и да проширимо круг људи којима можемо да помогнемо, а то је увек најважније - поручио је Ласло Хорват.

Директор ЈТИ. а .д. Сента Макото Очиаи нагласио је да је уговор о донацији за отварање Дневног центра први корак у сарадњи ове компаније и Савеза инвалида рада у Сенти с обзиром на то да већ планирају даљу подршку идуће године.

- Компанија ЈТИ традиционално подржава пројекте чији је циљ да се обезбеди квалитетнији живот нашим суграђанима и ценимо напоре које Савез инвалида рада у Сенти чини у том погледу - рекао је Макото Очиаи.

М. Митровић

Дневник, 13. 08. 2014.