Шећерана помаже школе и гимназију у Сенти

У Сенћанској гимназији у присуству ђака, просветних радника, општинских челника и других гостију, свечано је на употребу предата реновирана фискултурна сала, а цео пројекат је подржала и финансирала АД Фабрика шећера ТЕ-ТО из Сенте. 


За обнову и опремање фискултурне сале коју поред ученика Сенћанске гимназије користе ученици Економско-трговачке и Средње медицинске школе Фабрика шећера ТЕ-ТО издвојила је 40.000 евра.

Генерални директор Фабрике шећера Теодора Деак је нагласила да ова компанија, која је сада у италијанском већинском власништву, у Сенти послује 53 године и један је од темељаца привредног развоја општине, а да где год може помаже у развоју друштвеног живота ове средине. Деакова је констатовала да су претходне три године најуспешније у пословању компаније, што је био разлог да се активније учествује у разаним хуманитарним акцијама.

Она је додала да су на сугестију председника компаније Марија Ричипутија, донације усмерене ка сенћанској деци, настојећи да се побољшава квалитет живота сенћанских ученика. Менаyмент компаније је крајем 2013. године донео одлуку да ће се помоћи школама тамо где је најнеопходније, па је почетком ове године обновљено шест учионица у Основној школи „11.новембар”, нова котларница за централно грејање је обезбеђена у Основној школи „Чоконаи Витез Михаљ” у Горњем Брегу, а завршна фаза овог пројекта је обнова фискултурен сале у Сенћанској гимназији.

Председник сенћанске општине Рудолф Цегледи истакао је да се овим обезбеђује да се настава у сенћанским школама изводи у бољим условима. Цегледи је рекао да се из општинске касе према могућностима издвајају средства за развој образовних установа, али да је драгоцена подршка и друштвено одговорних компанија каква је и Фабрика шећера ТЕ-ТО, такође и других предузећа.

- Сенћанска шећерана је у више наврата потврдила своје друштвено одговорно понашање - рекао је Цегледи.

У име средњошколаца и просветних радника Сенћанске гимназије, Економско-трговачке школе и Средње медицинске шкое, захвалност су исказали директори ових установа Ева Ујхази, Корнел Тот и Золтан Нађабоњи, који су истакли да фискултурну салу свакодневно користи више од хиљаду ђака три средње школе, који су до сада наставу физичког васпитања имали у лошим условима, а да су овим улагањем обезбеђени услови да се настава убудуће обавља у лепшим, бољим, безбеднијим и саврменим условима.

М. Митровић

Дневник, 19. мај 2014.