Фестивал овчарства: Најспретније руке Иштвана Киша

Разноврстан целодневни програм 13. фестивала у стрижењу оваца и кувању паприкаша окупио је на сенћанском Вашаришту више хиљада учесника и посетилаца из наше земље и Мађарске. 


Највећа атракција било је такмичење у ручном стрижењу оваца на коме су маказе укрстили најврснији стригачи са севера Бачке и Баната, а приређено је такмичење и у машинском стрижењу.

Шампионски пехар у ручном стрижењу оваца освојио је Иштван Киш из Падеја, који је показао највише спретности, брзине, поступања са животињама, квалитетном стрижењу и паковању руна по завршеном послу, што је оцењивао стручни жири којим је руководио Перо Милитар из Остојићева. Пехар за друго место освојио је Карољ Фехер из Трешњевца, трећепласирана је једина дама учесник такмичења Ангела Бажо из Чантавира, а четврти је био најмлађи учесник 16-годишњи Бранислав Зубрецки из Санада. У машинском стрижењу оваца победио је Жолт Чабаи из Чантавира, други је Михаљ Балог из Горњег Брега и трећи Бранислав Зубрецки из Санада.

Домаћини и организатори из Удружења пољопривредника Сенте доделили су признања за најбоље колекције оваца, коња и других домаћих животиња приказаних на изложби, а признања су понели и најбољи кулинари за кување овчијег паприкаша у котлићима, као и за припремање чобанских јела.     

М. Мр., Дневник