Белгијанци пазарили плац

СЕНТА: Парцелу у индустријској зони у Сенти, у комплексу некадашње Кудељаре, која је у власништу општине, на лицитацији је купила кћерка фирма белгијске компаније „Виндвижен”. У питању је парцела површине од шест хектара, на којој треба да се гради биоенергана, која ће користити биомасу из пољопривреде, за потребе даљинског грејања око 2.500 корисника у Сенти.


Ћерка фирма белгијске компаније „Виндвижен”, која је регистрована у Сенти, једина се пријавила на лицитацији за куповину парцеле, која је продата за око 40 милиона динара. Председник сенћанске општине Рудолф Цегледи изјавио је да ће наредних дана бити спроведене правне радње на потписивању уговора и исплате, а да потом следи прибављање дозвола за почетак градње биоенергане.

Цегледи објашњава да су припреме и почетак градње планирани раније, али да  је до застоја дошло јер још није добијен одговор на захтев упућен Влади Србије, међутим, инвеститор из Белгије и сенћанска општина нису могли више да чекају, па је спроведена лицитација за продају парцеле. Цегледи каже да ће бити потребно око четири месеца да се спроведе комплетна процедура за издавање грађевинске дозволе, али да ће чим белгијска компанија уђе у посед, почети припрема за градњу биоенергане.

Пре годину дана најављивано је да ће се прва фаза биоенергане, са коришћењем биомасе као енергента, изградити до почетка октобра ове године, међутим, извесно је да ће реализација почети касније. Вредност изградње прве фазе биоенергане је 15,2 милиона евра, чиме би се обезбедило 8,4 мегавата топлотне и 4,9 мегавата електричне енергије, а у другој фази би се инсталирала постројења исте енергетске снаге.

Потребна количина од 35.000 тона биомасе годишње, колико је неопходно за прву фазу, обезбеђивала би се од пољопривредних произвођача из сенћанске и околних општина. Поред грејања града корист од изградње биоенергане имаће и пољопривредници јер ће за биљне остатке са својих њива инкасирати око милион евра годишње.

 М. Митровић

Дневник, 25. март 2014.