У Сенти ће правити каблове за „Волво“

Већ почетком маја мађарска компанија „Тиса ципе група“ планира у Сенти отварање фабрике за производњу електричних каблова за потребе ауто-индустрије и у првој фази ће упослити до 120 радника. 


Како је најављено из менамента „Тиса ципе групе“, у погону у Сенти те компоненте ће се радити за потребе шведског „Волвоа“ и америчке корпорације „Леар“. 

Фабрика ће бити отворена у халама пропале текстилне индустрије „Сентекс“, у оквиру логистичког центра „Пхиња“ ДОО из Суботице, које су узете у закуп. Власник их је реконструисао и модернизовао, што је био један од захтева партнера из Мађарске, тако да се хале припремају за почетак производње.

Председник сенћанске општине Рудолф Цегледи каже да су интензивнији договори с представницима „Тиса ципе групе“ из Мађарске почели пре неколико месеци и сада се стигло до завршног корака на отварању погона у Сенти у којем ће у првој фази упослити 100 до 120 радника. Предвиђено је упошљавање приучених радника, а послови су такви да ће се на њима моћи ангажовати већи број жена.

„Тиса ципе група“ је у Сенти регистровала фирму и, по најавама менаyера те компаније Андраша Гладинеца и Габријеле Черњи, мађарска компанија у року од годину дана предвиђа да се број запослених повећа на 800, а почетком 2016. године да достигне 1.000 до 1.300 радника.

– Отварање ове фабрике у интересу је не само сенћанске општине него и околних потиских општина јер тренутно у Сенти и околини нема индустријских погона који упошљавају или намеравају у најскорије време да упосле толики број радника – рекао је Цегледи. – Осим упошљавање радника из Сенте, рачуна се и на ангажовање оних из општина Чока, Кањижа и Ада. Већ се воде преговори с ауто-превозницима „Севертранс“ и „Молпревоз“ ради обезбеђивања најповољнијих услова за превоз радника из околних потиских места.

Тестирање прве групе оних који су заинтересовани за посао у погону мађарске комапније је обављено и 60 одабраних ће ићи на обуку у Мађарску, која ће се после наставити у Сенти. Предвиђено је да се у наредном периоду у поступку одабира око 1.000 радника за рад у новој фабрици у Сенти тестира око 4.000 незапослених.

М. Митровић

Дневник, 18. март 2014.