Искуства сенћанске школе у Уницефовом програму

СЕНТА: У оквиру Уницефовог програма сенћанска Основна школа „11.новембар” добитник је плакете „Школа без насиља”, једина од пет издвојених одељења у оквиру матичне Основне школе „Стеван Сремац”. Овде се настава одвија на српском и мађарском, а активностима које су спроведене међу децом, наставницима и родитељима током од три године, колико је трајао пројекат, уверили су се да труд није био узалудан.


Педагошки руководилац Школе „11.новембар” и заменица директора ОШ „Стеван Сремац” Гизела Берзе каже да су веома поносни на епитет „Школе без насиља”.

- У старту смо успели да придобијемо учитеље, наставнике и ученике наше школе да сарађују на пројекту, јер су резултати спроведене анкете показали да је насиље сувише присутно, мада га ми нисмо примећивали. Другачије смо ситуацију посматрали од неког ко долази са стране и тестира једну заједницу. Били смо шокирани, јер смо мислили да смо ми једна мирна средина, да заједно лепо и лагодно живимо, а испоставило се да су ђаци указали да је насиље итекако заступљено - каже Гизерла Берзе.

После изненађујућег резултата анкете, у којој су ђаци указали да је у школи било превише патње због насиља, или су у својој средини неке ситуације тако окарактерисали, проблем је озбиљно схваћен. Програм је представљен у сваком одељењу, на нивоу школе је формиран вршњачки тим. Професорка Сандра Борђошки је прионула на рад са децом као кординаторка вршњачког тима, који је брзо постао популаран, јер се деци допало да заједнички решавају разне проблеме. Припремане су кратке драмске представе, скечеви са конкретним ситуацијама, којима су промовисане вредности које се полако губе међу децом.

- Имали смо и велики број других акција као што су спортске фер-плеј игре, сандуче поверења, тематске школске журке и друге. Формирали смо унутрашњи школски тим за заштиту од насиља, али и спољашњу заштитну мрежу која подразумева укључивање полиције, Центра за социјални рад и по потреби Дома здравља. Захваљући спроведеном пројекту деца су много сложнија, знају да реагују у случају појаве насиља, знају коме да се обрате за помоћ и што је најважније научили смо их да ни у ком случају не трпе насиље, а такође и да не буду неми посматрачи ако су очевици насиља - наглашава Сандра Борђошки.

М. Митровић

Дневниик, 21. 02. 2014.