Наводњавање је национални интерес

Министар пољопривреде др Драган Гламочић изјавио је у Сенти да одговорно тврди да је наводњавање оправдано у свакој производњи где доноси профит и не умањује квалитет земљишта, јер су у ратарству приноси већи 30 посто, у воћарству 40, повртарству чак и 50, али се, нажалост, мали број обрадивих површина у Србији наводњава.


На отварању саветовања „Наводњавањем до сигурнијег и стабилнијег приноса“, који су организовали Пољопривредна стручна служба и Фабрика шећера ТЕ-ТО, уз подршку локалне самоуправе Сенте, Гламочић је нагласио да је наводњавање национални интерес јер је реч о програму који је директно повезан и с развојем сточарства.

Он је констатовао да се у Србији сада наводњава око 165.000 хектара, или свега десет одсто површина погодних за примену те агротехничке мере. Као добар пример сарадње на повећању површина под заливним системом истакнута је сарадња сенћанске шећеране са њеним кооперантима јер је прошле године на сировинском подручју сенћанске фабрике наводњавано 1.595 хектара под шећерном репом.

– Коришћењем наводњавања сточари могу остварити јефтинију производњу хранива и тиме зауставити пад те производње, а употребом стајњака поправити квалитет земљишта – рекао је Гламочић.

Он је саопштио да је Влада Србије управо јуче дала сагласност на уговор с партнером из Абу Дабија, из Емирата, за предвиђених 100 милиона долара кредитне подршке за системе за наводњавање, што ће омогућити коришћење веома повољне динарске кредитне линије. Гламочић каже да су у питању кредити с повољном каматом на дужи период, и очекује да се сличним инвестицијама укључе и други чиниоци нашег друштва, посебно локалне самоуправе, јер на основу Закона о подстицајима оне могу издвајати новац за улагање у наводњавање, за куповину опреме и оспособљавање инфраструктуре.

Гламочић је у Сенти разговарао с представницима новооснованих удружења младих произвођача, који су предочили проблеме, иницирајући да неки од подстицаја буду и за младе који остају на селу, тако што би им се омогућили дугорочни  кредити за куповину земље за повећање поседа и друге погодности.

Министар је боравио и у Чоки, где су председник општине Ференц Балаж и његови сарадници такође указали на потребу улагања у наводњавање. На завршетку посете Потисју министар је посетио Врбицу, најмање насеље чоканске општине, познато по производњи пролећног белог лука, где произвођачи могућност за развој виде у добијању сертификата с географским пореклом за тај производ.

М. Митровић

Дневник