Bitka kod Sente – brend koji se razvija

Lokalna samouprava Sente pre osam godina počela je da izgrađuje brend posvećen Bici kod Sente.


Osim slatkiša, pića i drugih proizvoda, posebno se izdvaja spomen vidikovac, koji u potiski gradić privlači brojne turiste. Zavojiti put koji vodi u toranj sada ukrašavaju raznobojni vitraži koji su danas predstavljeni i novinarima. Napravljena i je i internet stranica koja doprinosi upoznavanju događaja vezanih za Bitku kod Sente.

U tornju Gradske kuće preuređena su tri nivoa tako da interaktivnim putem prikazuju događaje iz senćanske bitke. U dugačko stepenište koje vodi do spomen vidikovaca sada su ugrađeni i raznobojni vitraži.

„Vitraži predstavljaju junake bitke kod Sente, njene učesnike. Nastojali smo sa zavodom za zaštitu spomenika i radionicom vitraža „Tifani" zajedno da stvorimo kako su izgledali i nastojali smo da do kraja pratimo jednu liniju. Ukupno 17 vitraža će biti pripremljeno, do sada je urađeno sedam" kaže Andraš Košicki, član opštinskog veća zadužen za turizam, Senta.

Onima koji bi želeli više da saznaju o senćanskoj bici, veliku pomoć predstavlja obnovljena internet stranica.

„To će biti dugoročno stvaranje, mogao bih da kažem da nikada neće biti kraja, jer se o bici vrti ogroman broj informacija, i ne samo u lokalnom arhivu, već u svim evropskim državama mogu se naći tragovi Bitke kod Sente. Zagrizli smo veliki komad, ali želeli bi od ovih informacija da napravimo jednu korisnu bazu podataka" kaže Kornel Lašković, direktor, Turistička organizacija Senta.

Internet stranica dostupna je na srpskom i mađarskom jeziku na adresi www.1697.rs a u narednom periodu žele da je dopune i tekstovima na engleskom, odnosno nemačkom jeziku.

RTV Pannon, 17. 06. 2020.