Обновљеној згради сенћанске основне школе потребна нова опрема

СЕНТА: Добро напредују радови на обнови зграде Основне школе „Лајош Турзо" у Сенти, у шта су се уверили обиласком градилишта председник сенћанске општине Рудолф Цегледи и његови сарадници.

Вредност радова је 270 милиона динара и финансирају се из буyета Републике Србије, а припрема и завршни радови из касе локалне самоуправе Сенте, тако да целокупна реконструкција стаје око 300 милиона динара. 


Реконструкција школе „Лајош Турзо” почела је у јулу прошле године и треба да се заврши крајем маја, тако да ће наредну школску годину ђаци започети у обновљеном здању, које је старо више од једног века. Због радова који су у току основци ове школе наставу похађају у школама „Петефи Шандор” и „Стеван Сремац”.

Директор школе Ференц Тандари каже да пошто ће се зграда школе у потпуности обновити, требало би обезбедити и да опрема за наставу, столови, клупе и столице и друго буде ново, јер су оне које су до сада коришћене већ биле у прилично лошем стању.

До сада су замењени кров, подови, уграђена је нова столарија, ради се на обнови система грејања, а предстоји још кречење унутрашњости објекта завршним слојем фарбе. У току је уређивање дворишта, нових стаза и стазе са тартан подлогом. Спољна фасада обновљена је пре две године, за шта је општина издвојила 15 милиона динара.

- Основну школу „Лајош Турзо” похађа више од 400 ђака, па је најбројнија у нашој општини. Било је крајње време за обнову, да би ова школа била достојна 21.века – рекао је председник општине Рудолф Цегледи.

М. Митровић

06.02.2020.

Извор: Dnevnik.rs

Фото: Општина Сента