Дан мађарске културе у Сенти

СЕНТА: Централна свечаност поводом Дана мађарске културе у Војводини приређена је у Сенти, где су на употребу предате просторије за потребе културе уређене у некадашњем пословном простору који је користила фабрика обуће „Борели“, крај зграде Дома културе.


У присуству истакнутих личности јавног живота војвођанских Мађара, Националног савета мађарске националне мањине, локалних самоуправа и гостију, међу којима и председник Скупштине АП Војводине и СВМ-а Иштван Пастор, на свечаности у Дому културе су говорили председник Културног савеза војвођанских Мађара Арон Шутуш и шефица одељења Уреда државног секретаријата за националну политику премијера Мађарске Јудит Пирићне Сабо.

Додељене су награде истакнутим прегаоцима у неговању културе Мађара у Војводини. Добитници признања Културног севеза војвођанских Мађара за животно дело „Дрво живота“ су етнограф и публициста Бела Чорба из Темерина, брачни пар педагога и организатора културе Каролина и Тибор Милановић из Будисаве, педагог и публициста Олга Молнар Крекић из Малог Иђоша и глумица у пензији Ета Шивегеш (Мали Иђош - Суботица). Добитник златне плакете је режисер Андраш Патаки из Шопрон, а плакета истраживач завичајне историје Иштван Чонти из Чоке, приповедач и новинар Отилија Коња Ковач из Мужље, организатори културе Рожа Нађ из Утрина и Јожеф Кленанц из Богојева и примењени уметник Валерија Шебек из Суботице.

У избору за најлепшу књигу на мађарском у Војводини у протеклој години признање је припало Балажу Селешију из Суботице за књигу „У бистроу Видиковац“.

М. Митровић

27.01.2020.

Извор: Dnevnik.rs