Увођење електронске управе у Сенти

СЕНТА: Министар државне управе и локалне самоуправе Бранко Ружић и државни секретар Зоран Касаловић посетили су Сенту где су у разговору са општинским челницима заједнички истакли веома добру сарадњу у два пројекта.


У посети Сенти био је и председник посланичке групе Савез војвођанских Мађара – Партија за демократско деловање у Народној Скупштини Србије Балин Пастор, у друштву посланика СВМ-а Золтана Пека, а у улози домаћина били су председник сенћанске општине Рудолф Цегледи, његов заменик Иштван Ђери и секретар СО Сента Игор Стојков.

Бранко Ружић је рекао да је веома значајно да су заједничким снагама, уложивши скромна средства, постигли симбиозу, да се реализује значајна фаза реконструкције фасаде Градске куће у Сенти, која је један од најлепших објеката у архитектонском, историјском и културолошком смислу, како у Бачкој, Војводини, тако и у читавој Републици Србији.

-Шест милиона динара колико смо определили уз исто толико средстава које је обезбедила локална самоуправа Сенте били су довољни да се реализује импозантна фаза радова. Сматрам да је наша обавеза да изнађемо начина да се овај пројекат до краја реализује, јер најбољи су они пројекти који се заврше. Они који се доврше половично, мислим да не служе на корист грађанима и руководствима општина – рекао је Ружић и изразио оптимизам у погледу реализације још једне фазе уређења идуће године, у интересу грађана Сенте.

У Сенти је уређена једна од најлепших скупштинских сала, при томе је модернизована, дигитализована на начин који омогућава олакшан рад свим одборницима. То је према Ружићевим речима значајно са аспекта електронске управе, јер Министартво жели да један такав пример преслика на све јединице локалне самоуправе у Србији.

- Већ постоји педесетак локалних смаоуправа које имају е-парламент и мислим да је то обавеза како би у 21.веку они који су представници грађана на један лакши, бржи и модернији и транспарентнији начин износили своје програме и политике - рекао је Бранко Ружић, додајући да има основа за захтев Сенте да запосли потребне стручњаке у органима управе.

Председник општине Рудолф Цегледи је потврдио вредност оба пројекта, уређења седишта општине и увођења електронске управе, односно система гласања и превођења у свечаној скупштинској сали, што је мањи пројекат вредан 720.000 динара уз учешће Министарства 650.000, али исто тако значајан за одржавање седница општинског парламента, приредби и скупова који се ту одржавају, поготово што су у овој вишенационалној заједници  у равноправној службеној употреби српски и мађарски језик.

М. Митровић 

22.10.2019

Извор: Dnevnik.rs