Празник града Сенте од 5. до 11. септембра: Балонари отварају програм у част Сенћанске битке

СЕНТА: Датум Сенћанске битке 11. септембар 1697. године, када је хришћанска војска под вођством Еугена Савојског нанела тежак пораз војсци Отоманске империје, Сента прославља као празник, а богат празнични програм почиње сутра, 5. септембра, и трајаће до 11.септембра, а већина дешавања биће у Народној башти, код Хале спортова. 


Програм отварају учесници 16. међународног балонарског сусрета у четвртак и петак 5. септембра у 20 сати у Народној башти и на обали Тисе, где је предвиђена болнарска илуминација, атрактивни шоу програм, као и жонглерска бакљада уз забаву. У петак од 18 сати  у Народној башти је успињање везаним балонима намењено деци, у исто време код Хале спортова је плесна променада, а од 20 сати улични бал поводом дана града уз свирку ансамбла „Ериданус“. У Градском музеју Сенте је у 18 сати отварање изложбе „Од рата до рада - Сента у периоду између два светска рада 1918-1941“.

Суботњи програм отвара сусрет тениских ветерана Сенте и братског града Ходмезервашархеја (Мађарска), у народној баши ће се одржати првенство Војводине у оријентирингу. Од 16 сати отвара се „Слатка улица“ код Хале спортова, где ће се одвијати и рукотоврилачка занимања намењена деци. На позорници ће се представљати сенћанске културно ументичке групе, чији наступ је посвећен очувању народних традиција, а од 18 сати је концерт за децу оркестра „Естер-ланц“, док је од 21 сат концерт групе „Хари Мата Хари“ и празнична забава. 

Недеља је резервисана за међународни дан спорта, које ће на пригодан начин обележити Удружење дијабетичара Сенте, међународно стреличарско надметање приређује Стреличарски клуб „Аркус“, а од 15 сати наставиће се са наступима сенћанских уметничких група посвећених очувању традиција. Одржаће се и формацијска плесна парада групе „Меркур - Миднајт“, док ће атрактивни плесни дефиле и гала програм извести мажореткиње Плесног клуба „Фламенко“ уз пратњу сенћанског дувачког оркестра. Плесну променаду у свом ритму настављају чланови Студија „М-Данце“, а од 20 сати је концерт ансамбла „Пирамис“, који ће украсити ватромет.

Понедељак је резервисан за вече хорске музике у свечаној сали Градске куће, где ће натсупити мешовити хорови из Сенте, Бачког Петровца и Бечеја. У уторак ће се у Православној цркви светог архангела Михаила у 10 сати служити парастос поводом 322. годишњицер Сенћанске битке, у 18,30 сати је откривање спомен плоче истакнутом композитору Александру С. Вујићу у Градској концертној дворани, где ће се приредити и концерт озбиљне музике.

Свечана седница Скупштине општине Сента, поводом Дана града је у среду 11. септембра уз поздравна обраћања званичника, пригодан културно ументички програм и доделу годишњих јавних признања. У подне је комеморативна свечаност и оглашавање спомен звона на Спомен обележју Сенћанске битке на обали реке Тисе.

М. Митровић

04.09.2019

Извор: Dnevnik.rs