Реорганизују се основне школе у сенћанској општини

СЕНТА: Одборници Скупштине општине Сента на ванредној седници  усвојили су  одлуке о укидању досадашње Основне школе „Стеван Сремац“ и оснивању четири основне школе.


Досадашња школа „Стеван Сремац” била је јединствена школа за подручје сенћанске општине, а према раније усвојеној новој мрежи основане су ОШ „Стеван Сремац“ , ОШ „Турзо Лајош“ и ОШ „Петефи Шандор“ у Сенти и ОШ „Темеркењ Иштван“ у Торњошу.

У Сенти ће школа „Стеван Сремац” функционисати у објекту у Улици Максима Горког број 1, досадашњем издвојеном одељењу „11.новемар”, „Петефи Шандор” у Арпадовој број 83. - досадашње издвојено одељење „Спомен школа”, а „Турзо Лајош” је у Железничкој улици, број 44.

Све запослене у досадашњој школи преузеће новоосноване школе, у складу са усвојеном мрежом јавних основних школа на подручју општине Сента. Новоосноване школе почињу са радом са почетком нове школске године 1. септембра.

Професор Данило Попов председник Савета за образовање Општинског одбора СНС и члан Општинског већа изјавио је да се после дужег времена планирања и анализе усвојио заједнички став да је најоптималније решење за реорганизацију гашење Основне школе „Стеван Сремац“.

Нема разлога да се ученици, родитељи и наставници плаше, јер ничија права нису угрожена, поручују из Општине, а очекује се да ће реорганизација унапредити функционисање и подићи квалитет основног образовања

- Није лако било донети ову одлуку, свестан сам да велике промене увек изазивају страх и забринутост. Нема разлога да се ученици, родитељи и наставници плаше јер ничија права нису угрожена, а очекује се да ће ова реорганизација унапредити функционисање и подићи квалитет основног образовања у Сенти - закључио је Попов.

Досадашња ОШ„Стеван Сремац” укида се са 31. августом ове године и са стањем са тим датумом ће се усвојити завршни рачун. Све непокретности које користи ова школа остају у јавној својини Општине Сента, на коју прелази и право коришћења, осим права коришћења оних непокретности које према одлука о оснивању нових школа прелазе на новоосноване школе.

Према усвојеној мрежи основних школа на подручју града Сенте функционисаће три основне школе са осмогодишњим школовањем, а од првог до осмог разреда биће настава и у Издвојеном одељењу „Чоконаи Витез Михаљ” сенћанске ОШ „Петефи Шандор”. Основна школа „Текермењ Иштван” у Торњошу имаће издвојена одељења у Кевију и Богарашу са наставом у комбинованим одељењима до четвртог разреда. Основно образовање и васпитање одраслих ће се изводити у ОШ „Петефи Шандор” у Сенти. 

У Сенти још постоји Основна музичка школа „Стеван Мокрањац” у оквиру које раде издвојена одељења у Сенти, Чоки, Горњем Брегу и Торњошу.

М. Митровић

22.07.2019.

Извор: Dnevnik.rs