Казан мали за сва гладна уста

СЕНТА: Народна кухиња „Каритаса” у Сенти ради пуним капацитетом, а потребе су знатно веће од могућности да се нахране сва гладна уста. Захваљујући традиционалној донацији компаније Јапан тобако интернешнел (ЈТИ) око 520 корисника Народне кухиње у Сенти имаће током следеће године сигуран оброк 


Донацију у намирницама и новцу јуче су у присуству челника општине сенћанској хуманитарној организацији „Каритас” уручили представници компаније ЈТИ, која успешно послује у овом граду.

- Многим корисницима Народне кухиње ово је једини начин да прехране своје породице, посебно током зимских месеци када је понуда сезонских послова смањена. Компанија ЈТИ ће у оквиру својих могућности наставити да помаже суграђанима докле је то потребно - изјавио је директор фабрике ЈТИ у Сенти Данило Стојановић.

Компанија ЈТИ помаже рад Народне кухиње у Сенти већ седму годину, од када је присутна у Србији, а према речима директора Стојановића ово је једна од многобројних активности усмерених на помоћ локалној заједници. За већину људи који долазе у народну кухињу ово је једини топли оброк, често и једини током дана.

У Народној кухињи се радним данима припрема 520 оброка, а према речима предсендика сенћанске организације „Каритас” Јожефа Нађа око половине корисника су школска деца којима се оброци дистрибуирају у основним школама у граду, док су социјално најугроженија одрасла лица и деца млађег узраста.

- Највећа потешкоћа је што је у последње време све мања помоћ из иностранства, па морамо стати на ноге сопственим снагама, што је јако тешко. Подршку имамо од локалне самоуправе општине Сента, али то је недовољно и за запослене ангажоване на припреми и дистрибуцији хране. Због тога нам је изузетно драгоцена подршка коју добијамо од компаније ЈТИ, што је највећа помоћ коју добијамо, а с друге стране стиже и у најпогодније време, јер је на почетку године увек најтеже у обезбеђењу услова за континуирану помоћ сиромашним суграђанима. Број корисника који пртеживљавају захваљујући оброцима из Народне кухиње је годинама већ исти, мада има потребе за припремом још већег броја оброка, али се капацитети Народне кухиње тренутно користе максимално - указује Нађ.

Председник сенћанске општине Рудолф Цегледи констатује да нажалост социјална карта становништва сенћанске општине је неповољнија него у пртеходном периоду. У овој години је најсиромашнијима подељено око хиљаду пакета намирница, што је било недовољно.

- Незапосленост се не смањује јер на евиденцији Националне службе за запошљеваље је око 2.500 оних који траже посао, а процењујемо да је још око 1.000 незапослених који нису на евиденцији. - каже Цегледи.     

 

Текст и фото: М. Митровић

Дневник, 24. децембар 2013.