Сенћанској болници најсавременија лапароскопска опрема

СЕНТА: Општој болници у Сенти уручен је најсавременији торањ за лапароскопску хирургију, са 44 додатка вредан 135.000 евра као донација Владе Мађарске.


Сенћанској болници је недавно Покрајинска влада обезбедила ЦТ апарат, тако да је све опремљенија ова здравствена установа, којој гравитира око 100.000 становника из овог дела покрајине.

У Општој болници у Сенти хирурзи годишње обаве 1.200 операција, од којих су 400 лапароскопске, које спадају у минимално инвазивне, а специјалиста опште хирургије примаријус др Емил Фаркаш, наглашава да овакве хируршке интервенције обављају се уз мањи рез, омогућавају брз опоравак пацијената и имају  бројне предности у лечењу.

Фаркаш подсећа да су прву лапароскопску операцију извели пре 25 година, да су били пионири у лапароскопској хирургији код нас, те да се тада у сенћанској болници обучавало 80 хирурга са простора Југославије.

- Лапароскопска хирургија има традицију у Сенти. Сада смо добили могућност да користимо своје знање у најквалитетнијим условима, што ће служити на добробит пацијената и њихов квалитета опоравак. Мислим да је у свему то и најбитније - наглашава примаријус др Емил Фаркаш.  У време када су у сенћанској болници почели са лапароскопским хируршким интерванцијама, опрема којом су располагали сматрана је најсавременијом, али је од тада застарела.

Донација сенћанској болници резултат је добре српско-мађарске сарадње, казао је повереник премијера Мађарске Иштван Грежа, који је присуствовао примопредаји опреме.

Нова лапароскопска опрема омогућиће да се у сенћанској болници раде и сложенији захвати, па ће се убудуће радити и лапароскопске операције желуца и панкреса. Председник Скупштине АП Војводине Иштван Пастор наглашава да је намера да се ниво лечења усклади са потребама 21.века.   

- Мислим да је ово права база која је сада технички, технолошки ојачана и сигуран сам да ће служити за оздрављење свих, без обзира на националну припадност, без обзира да ли живе у Сенти или негде у околини. Спремамо се и за темељну реконструкцију сенћанске болнице. Планирано је да радови почну следеће године. У току је припрема пројектно-техничке документације, а новац ће бити обезбеђен из републичког буџета - најавио је Пастор.

М. Митровић

27.05.2019

Извор: Dnevnik.rs