Тридесетак послодаваца понудило радна места у Сенти

СЕНТА:  Сајам запошљавања одржан је 15. пут у Сенти у организацији Националне службе за запошљавање и Општине Сента. Око 200 слободних радних места исказао је 31 послодавац, а шансу да нађе запослење потражило је око 700 незапослених са евиденције НСЗ. Суочили су се очи у очи они који траже посао и потенцијални послодавци.


Челници локалне самоуправе Сенте и кикиндске Филијале НСЗ оцењују да је сајам био успешан и да се очекују добри ефекти, који су бележени и на претходним сајмовима, имајући у виду број послодаваца који су узели учешће и оглашени број слободних радних места.  Директорка кикиндске Филијале НСЗ Јелена Митровић напомиње да послодавци у овим приликама увек искажу потребу у мањем обиму, а да касније приме већи број лица.

- Сваке године сумирамо ефекте сајмова запошљавања, па се тако након прошлогодишњег сајма у Сенти запослило 251 лице. То потврђује да ова мера даје добре резултате у смањењу броја незапослених - наглашава Митровић. 

Поред тога ова прилика је искоришћена да се послодавцима презентују расписани јавни позиви и информишу их о мерама активне политике запошљавања. Они који траже посао своју радну биографију могли су да предају на штандовима фирми. Послодавци су између осталих тражили угоститељске раднике, машинске техничаре и инжињере, административне раднике, као и физичке раднике. Ема Фодор из Сенте каже да је на више штандова предала своју биографију.

- Имам искуства у раду у лабораторији са завршеном средњом школом за фармацеутског техничара. На жалост, тај посао не могу да нађем, а спремна сам да прихватим све послове - каже Ема Фодор.

Директорка кикиндске Филијале НСЗ Јелена Митровић указује на добре ефекте, јер након лањског сајма запослило се  251 лице

Послодавци указују да одговарајућа струка није пресудна за попуњавање потребног радног места. У предузећу „Тиса Аутомотив” које је исказало потребу за већим бројем радника у три области, напомињу да обезбеђују и обуку за своје запослене.

 Тражимо 30 оператера, једног администратора људских ресурса и једног предрадника. Оператери обављају физички посао. Администратор људских ресурса треба да буде спреман и способан за брза решења, а предрадник покретан и комуникативан - каже администратор људских ресурса у „Тиса Аутомотиве” Анита Малешевић.

Члан Општинског већа Сенте задужен за привреду Виктор Варга констатује да се последње две-три године број незапослених креће између 950 и 1.000, али да проблем представља чињеница да су чак 70 посто оних који траже посао неквалификовани радници са основном школом, или чак без завршене основне школе.

М. Митровић

08.04.2019

Извор: Dnevnik.rs