Успех ђака гимназије „Бољаи” на регионалном конкурсу

СЕНТА: Апликација за мобилне уређаје тима средњошколаца Гимназије за талентоване ученике „Бољаи” у Сенти нашла се међу три победничке, заједно са радовима вршњака из Бања Луке и Подгорице у финалу конкурса компанија „Телеком Србија”, „м:тел Црна Гора” и „м:тел БиХ” за израду апликација за мобилне уређаје „Регионални апп изазов”.


У Гимназији „Бољаи” у којој се настава за талентоване ученике изводи на мађарском језику, поносни су на успех која је члановима победничке екипе омогућио одлазак на наградно путовање у Берлин. Апликација „Collector” тима сенћанских гимназијалаца издвојила се као најбоља, међу многобројним квалитетним апликацијама.

Тиму сенћанских гимназијалаца путовање за Подгорицу на финале конкурса није тешко пало јер су њихови вршњаци на принудном распусту због епидемије грипа. Управо из тог разлога нисмо успели да тим талентованих гимназијалаца буде на окупу, јер Иштван Хорват је из Хоргоша, Хермина Ачаи из Бачког Градишта, Корнел Хуђик из Бајше, па нам је саговорник био Арпад Барши из Сенте.

- Био је изузетно леп осећај освојити награду на овом престижном регионалном конкурсу. Волео сам да радим на овом пројекту заједно са осталим члановима тима, па је добар тимски рад дао резултат. Сви из екипе су дали свој допринос. Имали смо једну старију верзију мобилне апликације Иштван Хорват ју је осавременио, тако да смо добили апликацију са бољим дизајном и ефикаснијим функционисањем са мобилним телефонима. Одушевљени смо што ћемо ићи на наградно путовање у Берлин, где ћемо моћи много тога да видимо и нешто ново научимо - рекао је Арпад Барши.   

Главну награду ученици су освојили апликацијом за мобилне уређаје на конкурсу „Регионални апп изазов”, чије финале је било у Подгорици 

Професор информатике Петер Естелецки, ментор победничке екипе, коју сачињавају ученици трећег разреда Гимназије из одељења чији је разредни старешина професор информатике Габор Кереши, објашњава да је тим гимназијалаца направио апликацију за управљање соларним колектором који је направљен од празних лименки од пива.

- Колектор функционише тако што увлачи ваздух из просторије, који се загрева и када достиже око 70 степени Целзијуса враћа се у просторију за грејање. Тим је направио апликацију којом рад вентилатора за ваздух, односно колектора, може да се управља преко мобилног уређаја, односно може да се подешава брзина рада вентилатора и комплетног функционисања соларног колектора. Уз помоћ ове апликације на графикону може да се види како је колектор радио у претходном периоду и како тренутно греје. Апликација је направљена за овај колектор, какав већ функционише и користим га код своје куће, али може по сличном принципу да се користи помоћу мобилних уређаја рецимо за подешања пумпе за воду за централно грејање – појашњава Естелецки.

Професор наглашава да је тим његових ученика сјајно радио на овом програму, напомињући да га можда нешто слично не би могли направити ни студенти на факултетима.

- На програму су радили доста дуго, јер је пројекат временски трајао више од годину и по дана. То је уствари био наш пројекат на коме смо се ангажовали, а пошто имамо и веб страницу требало је да радимо и на другим стварима, па је читав рад захтевао доста труда - додао је Естелецки. 

На финалу регионалног конкурса састав тима био је ограничен на троје па су у Подгорицу уз професора Петера Естелецког ишли Арпад Барши који је радио на бази података и веб страници, Иштван Хорват који је дао свој допринос осмишљавању мобилне апликације и Хермина Ачаи у улози менаyерке, а због ограниченог броја места у екипи у Подгорицу није ишао Корнел Хуђик који је радио на електроници.


Интернату треба проширење

Пошто се у Гимназију „Бољаи” уписују талентовани ученици не само из Сенте и околине него и из из многих војвођанских места, који настављају школовање на мађарском матерњем језику, школа има интернат за смештај 150 ђака.

- Радимо на принципу - пуно добрих људи на мало места, потврђујемо да то може да функционише. Навикли смо се да делимо наш простор са осталим установама у Сенти, што наши ђаци аутоматски прихватају. Чим дођу у нашу школу виде да у истом дворишту нисмо сами, него су ту Градска библиотека, Културно образовни центар „Лајош Турзо”, Завод за културу војвођанских Мађара и Дом стваралаца, што не представља никакву потешкоћу за наш рад. До сада смо у интернату могли да сместимо све наше ученике који су желели смештај, а неколико последњих година имали смо и места за смештај средњошколаца из других сенћанских школа. За две-три године када порасте и број ученика на рачунарско информатичком смеру, не знам да ли ћемо моћи обезбедити домски смештај и другим средњошколцима, па би било добро да нам се капацитет повећа на 180 или 200 места, чиме би подмирили потребе  - каже директорка Гизела Чикош Пајор


- Пошто наша деца слушају наставу на мађарском и не говоре баш сви добро српски, као менаyерка за представљање апликације пред жиријем била је Хермина Ачаи - каже директорка Гимназије „Бољаи” Гизела Чикош Пајор. - Наши талентовани ђаци учествују на многим такмичењима у Србији, Мађарској, Словачкој и Румунији и добре резултате постижу ђаци трећег и четвртог разреда, који су на математичком смеру у првој и другој години стекли јако добру основу, па успешно повезују знање из математике, физике, електронике, рачунарства и информатике, способни су да истрајно раде дуже време на појединим пројектима. 

Гимназија за талентоване ученике „Бољаи” прошле године је прославила 15 година постојања и успешног рада и од њеног оснивања има математички смер, уметнички смер за ликовне техничаре постоји десет година, а у овој школској години први пут је уписано одељење за талентоване ученике из рачунарства и информатике.

Школа у овој школској години има укупно 167 ђака, а директорка Гизела Чикош Пајор наглашава да се у свако одељење увек уписује максималан број талентованих свршених основаца, јер до сада је увек било велико интересовање, очекујући да ће тако и остати.

М. Митровић

22.02.2019

Извор: Dnevnik.rs