Брнабић и Мировић обишли „Нову топлану“ у Сенти

Председница Владе Србије Ана Брнабић посетила је Сенту и том приликом предала на употребу општини новоизграђену топлану која ће омогућити даљинско грејање више од 4.000 домаћинстава у том потиском граду.


Влада Србије је, посредством Канцеларије за управљање јавним улагањима, финансирала изградњу „Нове топлане” с 212 милиона динара, а Општина је сносила трошкова припреме техничке документације, али и реконструкције најкритичнијих делова топловода да би се грејање испоручило свим потрошачима без проблема.

Ана Брнабић је истакла да је изградња „Нове топлане” у Сенти резултат заједничког рада Владе Србије, Покрајинске владе и локалне самоуправе, и додала да је целокупан пројекат завршен за само осам месеци.

Изградња „Нове топлане” у Сенти резултат је заједничког рада Владе Србије, Покрајинске владе и локалне самоуправе (Ана Брнабић)

– Три месеца је било потребно за техничку документацију и пет месеци за изградњу топлане – рекла је председница Владе на конференцији за новинаре у Градској кући у Сенти. – Међутим, морамо да решимо и ревитализацију подстанице и топловода, а то радимо заједно с Министаством рударства и енергетике.

Она је посетила и потпуно реконструисану зграду Сенћанске гимназије, која је у протеклом периоду обновљена новцем државе Србије, али и Мађарске. Преко Канцеларије за управљање јавним улагањима за обнављање зграде старе више од века уложено је 182 милиона динара, а у том објекту су, осим Гимназије, и Средња медицинска и Економско-трговинска школа.

Зграда саграђена 1884. године, како је истакла премијерка Брнабић, последњи пут је реконструисана 1906..

– То није само важан објекат у образовном систему већ је објекат од огромне важности као споменик културе наше историје и традиције – рекла је српска премијерка.

Она је још подсетила на то да је у Сенти завршена и реконструкција Дома здравља, у који је Влада Србије уложила 33 милиона динара, те да, у сарадњи с Покрајинском владом и локалном самоуправом, раде на још четири пројекта у том граду.

– То је пример да за Владу не постоје места, општине и градови првог, другог или трећег приоритета, већ су нам сви пођеданко важни – истакла је Ана Брнабић.

Председник општине Рудолф Цегледи рекао је да је Сента, захваљујући помоћи Републичке владе, добила најсавременију топлану у Србији, али и Гимназију, коју похађа око 1.000 ученика.

Проблем с грејањем житеља Сенте појавио се након одласка локалне шећеране у стечај јер је котао шећеране уједно и загревао домаћинства прикључена на система даљинског грејања. Општина је 2016. године контактирала с тадашњом министарком за локлану самоуправу Аном Брнабић и тада је пронађено решење да се новац који локална самоуправа није имала инвестира преко буyета Србије и изгради нова топлана која ће у потпуности бити на располагању Сенти и у надлежности ЈП „Елбас”. 

Цегледи је казао да грађани Сенте данас имају једну од најсавременијих топлана у земљи, која ради с више од 90 одсто енергетске ефикасности, док је претходна радила са само 60 одсто, што подразумева значајну уштеду гаса који се гористи за припремање топлотне енергије.

Обиласку „Нове топалне” у Сенти, присуствовали су и председник Покрајинске владе Игор Мировић, министар рударства и енергетике Александар Антић, председник Скупштине АП Војводине Ишван Пастор, потпредседник Покрајинске владе Михаљ Њилаш, покрајински секретар за урбанизам и заштиту животне средине Владимир Галић и директор Канцеларије за управљање јавним улагањима Марко Благојевић.

А. Савановић

23.01.2019 .

Извор: Dnevnik.rs