Нови сјај Сенћанске гимназије: Добри услови за 1.100 средњошколаца

СЕНТА: У Сенти се приводе крају радови на реконструкцији, обнови и доградњи зграде Сенћанске гимназије у коју ће се ученици три средње школе у овом потиском граду уселити наредних дана.


Задовољство због завршетка радова исказано је на педагошком дану, на заједничком родитељском састанку, нису скривали ђаци, њихови родитељи, директори школа и челници локалне самоуправе општине Сента.

Око 1.100 ученика који похађају средње школе у Сенти имаће услове за образовање какви доликују 21.веку. У истој згради наставу на српском и мађарском језику похађају ђаци Сенћанске гимназије, Економско трговинске и Средње медицинске школе.

Родитељи, ђаци са својим разредним старешинама, представници локалне самоуправе и просветари су обишли обновљене просторије, а како су најавили званичници, наредних дана биће усељење у зграду која је добила нови сјај. За време обављања радова током прошле и у овој школској години настава за средњошколце сенћанских школа одржавана је у зградама основних школа.

Председник сенћанске општине Рудолф Цегледи нагласио је да су у претходних 10 месеци урађени обимни радови и да је остварен велики сан за просветне раднике и ученике, на основу планова који су почели да се праве пре четири-пет година, за доградњу и реконструкцију целе зграде. Мада, према речима Цегледија, пуно људи није веровало да ће то моћи да се оствари, што је прва фаза радова, а да су спремни пројекти за наставак за реконструкцију фискултурне сале, сређивање дворишта и евентуално за доградњу лифта.

Заједничким напором и радом можемо пуно да остваримо, што се потврдило и код овог значајног улагања у стварање савремених услова за образовање. Надамо се да ће у нашим школама бити све више ученика из целог региона Потисја, рекао је Цегледи.

Позамашна средства у износу од преко 215 милиона динара обезбедила је Влада Републике Србије, посредством Канцеларије за управљање јавним улагањима, Влада Мађарске донирала је 47 милиона динара, док је израду пројеката финнсирала локална самоуправа општине Сента.

Члан Општинског већа Сенте професор Данило Попов изјавио је да је Влада Републике Србије препознала потребу да зграда Сенћанске гимназије, која има традицију 140 година, треба да се адаптира и прошири, што је и урађено. Обновљени су улична фасада и кров, замењени подови, столарија, инсталације, дограђено шест учионица, уређени трпезарија и санитарни чвор и обезбеђена нова опрема. 

Зграда Сенћанске гимназије представља репрезентативно здање у центру града и за њену обнову је уложен максималан напор, па ће ученици и просветни радници уживати у раду у добрим условима, сматра Попов.

Мајстори обављају још само ситније завршне радове, па се очекује да наредних дана по скидању грађевинских скела фасада зграде засија пуним сјајем. Директорка Сенћанске гимназије Ева Ухази каже да су искористили прилику да покажу родитељима и свим заинтересованим једну лепу, обновљену зграду, у коју ће се ђаци и просветари вратити највероватније већ током наредне недеље, када се добије употребна дозвола.

Добро је бити ђак у Сенти, а добро је бити и професор, истиче директор Средње медицинске школе Золтан Нађ Абоњи.

Како додаје, ко је пратио радове од самог почетка, зна да је све обновљено од подрума до крова, а доградњом смо добили леп ресторан с кухињом и шест нових учионица, од којих свака школа добија по две.

Нови део ће комплетно добити нов намештај и опрему, а обнављан је и стари намештај у старом делу зграде. Економско трговинска школа има 12, Сенћанска гимназија 16 одељења , а наша Средња медицинска школа има 320 ђака. Раније смо имали и више ученика, али и нас је дотакао пад наталитета, али имамо и одељења са пуним бројем од 30 ученика. Најпопуларнији је општи смер за медицинске сестре-техничаре, где сваке године отварамо по одељење на српском и мађарском. Као што је познато, медицински радници одлазе у иностранство, тако да има посла у зрдвственим установама у Сенти, Кикинди, Новом Кнежевцу и другим околним општинама, па ко хоће да остане има посла и код куће. Поносни смо на то да код нас у Сенту у све три школе долазе добри ученици, па их свима и препоручујемо, не само због школе, него и због могућности смештаја у интернату, богатог културно забавног и друштвеног живота, казао је Золтан Нађ Абоњи.

Средњошколци који се школују у сенћанским школама су тако добри, тврди директор Економско трговинске школе Корнел Тот, да заслужују да имају овако добре услове који им се омогућавају у обновљеној и дограђеној згради.

Срећа је у целој причи, да су надлежни сагледали и видели потребу, па се добрим условима јако радују сви просветни радници и ученици. Бити средњошколац у Сенти је посебан осећај. Отићи на факултет из било које сенћанске средње школе је препорука и одскочна даска за даље школовање, на шта смо заиста поносни што су се остварио наш сан да добијемо одличне услове за рад, наглашава Корнел Тот.

М. Митровић

05.12.2018

Извор: Dnevnik.rs