Курсна листа диктира цену

СЕНТА: Прекомпоновање система даљинског грејања у Сенти већ дуже време је врућа тема, а овог пута преко 2.200 корисника заинтересовало се да ли ће рачуни бити смањени, због смањења цене замног гаса од 1. децембра с обзиром на то да је на почетку сезоне сагласношћу и одборника Скупштине општине озваничено поскупљење од 16,5 одсто.


Na konferenciji za novinare u SO Senta predočeno je da će na pojeftinjenje grejanja ipak morati da se sačeka, jer je sporazumom o isporuci toplotne energije za gradski sistem daljinskog grejanja između opštine i Fabrike šećera Termoelektrane-Toplane (TE-TO) precizirano da se proizvođačka cena menja tek ako dođe do poskupljenja ili pojeftinjenja energenta za četiri odsto.

Član Opštinskog veća Sente za resor privrede Viktor Varga pojasnio je da se aktuelno pojeftinjenje gasa ne odnosi na Fabriku šećera TE-TO, jer je izgubila status javnog snabdevača, pa bi do eventualnog pojeftinjenja moglo doći ako bi se nastavio pad kursa dolara, odnosno po prispeću računa za utrošeni gas u novembru. Za ovu grejnu sezonu Šećerana je ostala proizvođač toplotne energije, dok je u ulozi distributera sada JP „Elgas”. Šećerana je izvan fabričkog kruga instalirala mernu stanicu, tako da se meri isporučena toplotna energija za gradsku mrežu.

Prilikom utvrđivanja cene daljinskog već godinama je bilo problema na relaciji između lokalne samouprave i Fabrike šećera TE-TO koja je posle privatizacije u većinskom vlasništvu Italijana. Ne želeći da na grejanju grada ima gubitke Šećerana je odustala od ove delatnosti i sistem daljinskog grejanja letos predala opštini, pa se u saradnji sa kompanijom iz Belgije ulazi u projekat izgadnje energane na biomasu, pri čemu je postignut dogovor da Šećerana i ove grejne sezone ostane proizvođač toplotne energije.

M. Mitrović

 Dnevnik, 6. decembar 2013.