Бивша касарна у Сенти добија нове станаре

СЕНТА: Три сенћанске установе сместиће се у објекте бивше касарне, која је пре годину и по дана враћена општини Сента

Председник сенћанске општине Рудолф Цегледи потписао је уговоре са директорима Завода за културу војвођанских Мађара, Историјског архива и Средње медицинске школе из Сенте, којима су објекти касарне додељени на коришћење.


Одлука о враћању дела касарне који је изграђен још 1933. године, под условом да се врате граду када за њима престане потреба, уследила је након дуготрајне процедуре и залагања општинског руководства. Враћање касарне било је предвиђено и уговором склопљеним узнеђу града Сенте и Војске Краљевине Југославије. Тада је градска власт Сенте поклонила касарну војсци, а уговором је прецизирано да ће бити враћена граду без накнаде, у случају премештања војске или ако не буде потребе за касарном.

У један од објеката бивше касарне уселиће се Завод за културу војвођанских Мађара и Историјски архив Сенте, где ће им се омогућити услови за несметан рад. Директор Завода за културу војвођанских Мађара Јене Хајнал каже да установи која је од изузетног значаја за националну заједницу Мађара недостаје магацински простор за очување грађе коју нису у обавези да прикупљају друге институције, па ће она бити доступна истраживачима.

Пресељење ће донети боље услове за делатност Истријског архива Сенте, јер, како наводи директор Иштван Фодор сада се користе објекти на три локације у Сенти и један у Бечеју, а постојеће зграде нису одговарајуће за архивске депое. Фодор истиче да ће заједничко коришћење једног од објеката касарне са Заводом за културу војвођанских Мађара бити од значаја за шири регион, а пошто је неопходно реновирање објекта припрема се пројектна документација и захтев за обезбеђење средстава.

Боље услове на новој локацији имаће и Средња медицинска школа, која сада исту зграду са Сенћанском гимназијом и Средњом економско-трговачком школом. Директор Средње медицинске школе Золтан Нађ Абоњи каже да сада имају мањка учионица и кабинета, а са пресељењем се може размишљати о проширењу делатности на образовање одраслих и отварање смера за лабораторијске техничаре.

Поред удомљавања ове три установе, локална самоуправа општине Сента панира да у кругу бивше касарне обезбеди услове за рад Геронтолошког центра.

М. Митровић

Дневник, 7. децембар 2013.