Сента прославила дан града и 321.годишњицу Сенћанске битке

СЕНТА: Поводом празника града Сенте и 321. годишњице Сенћанске битке одржана је свечана седница Скупштине општине Сента, која је отпочела интонирањем српске и мађарске химне у изведби Мешовитог хора СКЦ “Стеван Сремац” под управом Конге Лошонц и Градског камерног хора “Цор Јесу” под вођством Реке Миклош.


Учеснике свечаности, међу којима су били амбасадор Мађарске у Србији Атила Пинтер, начелник Севернобанатског управног округа Никола Лукач, представници републичких и покрајинских институција и јавног живота општине Сента, делегације братских и партнерских градова и дурги гости, поздравила је председница СО Сента Татјана Бало.

Она је нагласила да се свим срцем и енергијом локална власт хвата у коштац у решавању проблежа и потреба, да би учинили бољи и срећнији живот грађанима, какав и заслужују.

Председник сенћанске општине Рудолф Цегледи је сумирао учинак локалне самоуправе, оценивши да се промишљеним, свесним и планским радом, односно захваљујући успешним конкурисма, протекле године много напредовало, за шта је било неопходно бодрење, поверење и вера свих грађана општине.

У Сенти су у протеклој години остварене значајне инвестиције уобнови Дома здравља, Сенћанске гимназије и других школа, асредствима у износу од 200 милиона динара које је обезбедилаВлада Републике Србије у току је изградња нове топлане, што ћедугорочно решити проблем грејања града

Цегледи је констатовао да су остварене значајне инвестиције, те да локална самоуправа обраћа велику пажњу на одржавање школских зграда, ради на стварању што бољих услова ученицима у овдашњим образовним институцијама. Он је поменуо обнављање фискултурне сале у школи „11.новембар“, радове на згради школе „Турзо Лајош“, као и доградњу и комплетну реконструкцију зграде Сенћанске гимназије, која се врши средсвима из буyета Републике Србије и донацијом из Мађарске, укупне вредности 220 милиона динара.

Уз то из републичких извора обновљена је зграда Дома здравља Сента у вредности од око 40 милиона динара, завршена је трећа фаза обнове зграде некадашње касарне, у току је друга фаза обнове фасаде Градске куће сопственим средствима, улагања је било на фудбалском стадиону, асфалтирању саобраћајница и у друге пројекте. Цегледи је додао да је започета инвестиција у изградњу нове топлане вредне 200 милиона динара, за коју је средства обезбедила Влада Републике Србије, чиме ће се трајно решити проблем даљинског грејања града.

Цегледи је истакао да општина и овдашње институције учествују у више пројеката прекограничне сарадње, као што је обнова цркве „Исусово срце“, Културно образовни центра „Турзо Лајош“ са локалним самоуправама Кањиже и Сегедина остварује низ манифестација у пројекту „Нова култура воде“, а три пута је добила и средства ЕУ за организацију манифестације „Еуропе фор цитизен“.

Председник општине Рудолф Цегледи и председница СО Сента Татјана Бало, поводом празника града уручили су признања заслужним појединцима. За почасног грађанина Сенте проглашен је градоначелник будимпештанске општине Будавар др Тамаш Нађ Габор. Добитници Плакете „Про урбе“ са новчаном наградом додељене су професору и истакнутом спортском тренеру Андрашу Богнару, а ово признање за животно дело понела је професорка у пензији Мирјана Мандић која читав радни век одрадила у Економско-трговинској школи у Сенти. Награда „Јувентус Про урбе“ за истакнуте даровите ученике додељена је Камсвелу Колигеру, ученику Економско-трговинске школе из Сенте.

У културном делу програма  учествовала је Певачка група „Ђерам“ СКЦ „Стеван Сремац“ и солисткиња мађарских песама Чила Важоњи. Поводом празника града комеморација уз полагање венаца и оглашавање звона уприличени су код спомен обележје Сенћанске битке, на кеју на обали Тисе, а богат програм који је трајао недељу дана заокружен је концертом Националног ансамбла „Коло“ из Београда у Дому културе.

М. Митровић

12.09.2018 • 10:5310:57

Извор: Dnevnik.rs

Фото: М. Митровић