Сента

У сенћанској општини одржава се преко 80 километара саобраћајница,  подељених у четири зоне, при чему  је 42 километра регионалних путева у надлежности државе. Пункт за зимско одржавање путева овде има суботичка фирма „Војпут”, којој ће поред зимског одржавања државних путева, по свему судећи бити поверене и локалне самобраћајнице. Од члана Општинског већа Золтана Нађа и саобраћајног инспектора Атиле Копаса сазнајемо да је при крају процедура за тендер, на којем се пријавио само „Војпут” који испуњава услове и регистрован је за ову делатност.


- Предузеће коме се поверавају послови зимског одржавања путева у обавезно је да обезбеди неопходну механизацију, довољне количине соли и другог неопходног материјала, док се за локалне путева средства обезбеђују из општинске касе. Колико ће то коштати зависи од тога каква ће бити зима, а општина настоји да испуни свој део обавеза - каже Атила Копас.

Прошле зиме у време када је снежни талас изазвао колапс на многим саобраћајницама, на подручју сенћанске општине највише проблема је било на неким деноницама државних путева, од којих су у међувремену неки прекатегорисани у локалне.

- Осим „Војпута” на нашем подручју нема других регистрованих предузећа. До сада су у околини на одржавању локалних путева била ангажована комунална предузећа. Најбоље решење би било да те послове обављају комунална предузећа. Није проблем да ли ће нас снег изненадити или не, већ ако падне већа количина снега да се реагује благовремено - сматра Копас.

(Опширније у штампаном издању.)

Дневник, 18. 11. 2013.