Вучић са Адером у Сенти: Мађарска пријатељ и савезник на европском путу

СЕНТА: Председник Србије Александар Вучић изјавио је у Сенти, где се састао са својим мађарским колегом Јаношем Адером, да је Србија данас снажна, да се развија и да има много пријатеља у свету, али да се један издваја, а то је Мађарска, пријатељ и савезник наше земље на европском путу.


Председник Србије то је рекао на свечаној седници општине Сента, којој приствује и председник Мађарске и подвукао да смо, свим оним што смо урадили, зацементирали вековне искрене пријатељске односе две државе, ојачали пријатељство два народа, које је и сада исто тако јако, као што је то било пре 320 година, у Сећанској битци, када смо се борилизyа исте вредности. 

Србија је многим својим делима чврсто показала да је на путу великих европских народа, научили смо да нас је вековима пут ка Европи најчешће водио преко Будимпеште и Беча, навео је Вучић. 

Тако да нема ништа логичније, него да нам они буду савезници на европском путу, приметио је председник Србије. 

Наш циљ је, истакао је, независна и јака Србија, а јака Србија значи стабилан Балкан, рекао је Вучић и подсетио:

Србију и Мађарску везује више од Дунава, сећања на Јаноша Хуњадија и око 151 километар границе. Наше везе сежу у далеку прошлост, будући да су Срби у Мађарској присутни још од 7. века, а да је Будим кроз историју био значајно средиште наше културе, науке и уметности.  

Али, истакао је председник Вучић, највише нас везује између 250.000 и 300.000 Мађара, који данас живе у Војводини.

Вучић је истакао и да су Мађари у Србији своји на своме и захвалио им на подршци у реформама и развоју Србије. 

Председник Србије се, у том смислу, посебно захвалио рвачу Виктору Немешу, Мађару који је златну медаљу на светском првенству освојио за Србију.


Председници положили венац на споменик Сенћанској бици

Председници Србије и Мађарске, Александар Вучић и Јанош Адер, положили су венце на споменик Сенћанској бици и учествовали су на церемонији обележавања 320 година од те битке.

Церемонија полагања венаца и обелажавања 320. годишњице битке одржана је уз државне и војне почасти уз присуство Гарде и војног оркестра.

Венце су положили и председник војвођанске скупштине Иштван Пастор и градоначелник Сенте Рудолф Цегледу.

Окупљени грађани носили су са собом транспарент на српском и мађарском са поруком: “Вучић председник свих грађана”.

Битка код Сенте одиграла се 1697. године и најзначајнија је битка Великог турског рата.

Аустријски војсковођа принц Еуген Савојски победио је Турке у тој бици, и то му је била прва победа коју је извојевао као самосталан командант аустриске војске.

Пораз Турака код Сенте, а нешто касније и код Београда, почетак су видног опадања престижа османлијске царевине и њене војничке моћи.

Према аустријским подацима, у бици код Сенте погинуло је око 30.000 турских и око 2.000 аустријских војника.

Турски заповедник, султан Мустафа Други успео је да побегне са око 1.000 јаничара, а као ратни плен војници под командом Еугена Савојског, са ким је ратовала и већина Срба, освојили су 72 топа, 52.400 ђулади, 553 бомбе, 505 буради барута, 6.000 кола натоварених муницијом и храном, 5.000 коња, 6.000 камила, 12.000 волова и бивола.

У част те битке, Ференц Ајзенхут је два века касније насликао слику на платну ширине седам, висине четири метра, површине 28 квадратних метара.

Слика, која се данас чува у згради Скупштине општине у Сомбору, је у позлаћеном раму широком пола метра, који је уметничко дело само по себи, а платно и рам заједно заузимају површину од 40 метара квадратних. 

Адер: Србија и Европа могу да рачунају на Мађарску

Србија и Европа могу да рачунају на нас. Ми верујемо у сарадњу за коју је Конрад Аденауер са свежим искуством из Другог светског рата рекао - Европа своју безбедност може пронаћи само заједнички и само тако може одбранити своју слободу и само као целина може наћи место у свету, то је достојно по њеној духовној величини, рекао је Адер.

Мађарски председник је нагласио да су се у многонационалној војсци, многи Срби и Мађари те 1697. борили једни поред других.

Драги српски пријатељи, имали смо једнаке циљеве и морали смо од освајача да повратимо наш заједнички дом. То је могло успешно да се спроведе само заједничким снагама. Те 1697.године, као савезници иступили смо за исти циљ на обали Тисе, ту у Сенти. Сенћанска битка, пре 320 година, донела је шансу за поновни почетак, рекао је Адер.

Пре 320 година, додао је мађарски председник, доста различито од дотадашњих начина ратовања, борба је трајала једва два сата, упркос чињеници, како је навео, да је бројност савезничке војске била упола мања него турске и да су се војници већ доста уморили приликом пешачења до Сенте.

У тадашњим хроникама стоји како султан запањено гледа како његову војску на импровизованом мосту и у шанчевима разбијају топовском паљбом до последњег војника. Око 20.000 јаничара и спахија нашло је смрт на пољима Сенте и у реци Тиси, рекао је Адер и навео да је Еуген Савојски доказао да је савршен страгет и по повратку у Беч примљен са посебним частима и ускликом “Беч је одбрањен код Сенте”.

11.09.2017

Извор: Tanjug/Дневник