Јапанци стрпљиво чекају да Тиса процвета

СЕНТА, КАЊИЖА: Туристички посленици Сенте припремају се да дочекају љубитеље природе и добре забаве, који овде у све већем броју долазе због природног феномена цветања Тисе.


Ових дана има само првих назнака, али још није било предројења Тисиног цвета, после чега ће уследити главна атракција, ројење милиона инсеката.

Према речима биолога Јожефа Гергеља из Сенте, када ће се то десити не може се предвидети, јер зависи од временских прилика на реци. Он каже да је претходних дана у неколико наврата боравио на Тиси код Сенте и Кањиже, да су само уочени појединачни примерци инсекта Тисин цвет, чије масовно ројење и парење на површини реке причињавају ужитак посматрачима.

- Посетиоци са стране, који долазе и из иностранства су нестрпљиви. У четвртак сам на Тиси код Кањиже срео госте из Јапана како ишчекују цветање Тисе. Треба бити стрпљив, а како природа склопи свој мозаик, заиста се може уживати у љубавној чаролији и свадбеном лету Тиског цвета, чије ларве од оплодње се развијају три године у глиновитој обали док не изроне на површину реке, преобразе се у зреле јединке, паре се и ту завршавају кратак животни век  – објашњава Гергељ.

Тисин цвет је инсект који се указује средином јуна сваке године у репродуктивно способној форми, златножутог тела и лепршавих свиленкастих крила, а своју земаљску мисију завршава за свега неколико сати. Атрактивни свадбени плес започиње касно поподне, а после парења најпре умиру мужјаци, а потом и женке које претходно обаве полагање јајашаца. Оплођена јајашца на површини реке започињу трогодишњи развојни циклус у глиновитом кориту реке Тисе. За те три године ларве се 15 до 20 пута пресвлаче, а затим се појављују се на површини реке. Овај природни феномен је у Европи опстао само још на Тиси, на појединим стаништима код Кањиже, Сенте, Падеја, Новог Бечеја и у још неким местима, па су туристички посленици у томе препознали могућност за афирмацију своје понуде.

Туристичка организација општине Сента и локална самоуправа пети пут организују „Фестивал цветања Тисе“ од 16. до 18. јуна. Идеја и циљ ове манифестације је афирмација природног феномена, па тиме и других атракција овог краја.

- Овим фестивалом желимо да реку Тису и Потисје поставимо у фокус интересовања као и забаве у региону – каже директор ТОО Сента Корнел Блашковић. - Тродневни фестивал обезбеђује забаву за посетиоце прелепог кеја на обали Тисе, окићеног дрворедом кестенова. Током трајања богатог и разноликог програма посетиоци ће бити у прилици да уживају у бројним концертима, регати са бакљама, пуштању свећица на воду, улици вина, изложби рукотворина и другом.

М. Митровић

09.06.2017

Извор: Dnevnik.rs